Román politikus üdvözli a magyar nyelv romániai megünneplését

Mert hát tény, hogy az országban elég sok magyar él.
Hirdetés

A „nemzetsirató ultranacionalista kórus” kivételével, mindenki örömmel veszi tudomásul, hogy a román parlament elsöprő többséggel megszavazta a Magyar Nyelv Napját – mondja Mădălin Guruianu. A sepsiszentgyörgyi tanácsos szerint nem olyan idők járnak, amikor egymásnak lehet feszülni.

Guruianu szerint bölcsen döntött a román parlament, amikor jogszabályt fogadott el arról, hogy november 13-a a Magyar Nyelv Napja legyen. Ez a románoknak is jó alkalom arra, hogy közelebb kerüljenek a magyar nyelvhez – véli a liberális politikus.

„Nézzünk szembe a valósággal: Romániában más nemzetiségű emberek is élnek, köztük a magyarok a legnagyobb létszámban. Tényleg nem akarjuk abbahagyni, hogy állandóan a múltról beszéljünk, ahelyett, hogy a jövőbe nézzünk? Nincs elég gondunk, bajunk a jelenben, ezt még a múlttal kell terhelni? – sorolja a kérdéseket. – Románok, kérlek, véssétek az eszetekbe: a magyarok kisebbségben élnek Romániában, ez tény. Dolgozzunk azon, hogy jól érezzék magukat itt, és együtt találjunk megoldásokat a felmerülő problémákra. Ne hagyjátok magatokat félrevezetni azoktól a politikusoktól, akik bármire képesek a szavazatokért” – hívja fel a figyelmet a székelyföldi román politikus.
 

Hirdetés