Már Hunyad megyében is egyre több gondot okoznak a medvék

Most Lupény külvárosában fogtak el egy tilosban csatangoló nagyvadat.
Hirdetés

Nem csupán a Székelyföldön merészkednek egyre közelebb a medvék a lakott területekhez: újabb medve „akadt horogra” a hétvégén Hunyad megyében is.

„Péntek délben kaptuk a jelentést, hogy Lupény külvárosában, egy kerítésre akadt medve vergődik és nem tud kiszabadulni. A hegyvidéki csendőrség rövid időn belül bekerítette a közvetlen környezetet, majd erdészek, illetve egy állatorvos segítéségével elaltatták az állatot. Miután kiszabadították, visszaszállították az erdőbe. A medve nem szenvedett komolyabb sérülést” – közölte vasárnap Andrada Pop, a Hunyad Megyei Csendőrség szóvivője.

Mint utólag kiderült, az állat nem véletlenszerűen akadt fenn a kerítésen.

„Valójában csapdába esett, a helyi gazdák különféle módszerekkel próbálják távol tartani a vadakat gyümölcsöseiktől, gyakori az olyan szögesdrótkerítés is, amelyet bozótosabb részen az állat nem vesz idejében észre. A medvék viszont ebben az időszakban eléggé falánkok. Igyekeznek minél több édes gyümölcsöt elfogyasztani, hogy meglegyen a hibernáláshoz szükséges tartalékuk. Emiatt merészkednek közelebb az emberi településekhez, és itt-ott valóban megdézsmálják a gyümölcsösöket” – fogalmazott Radu Moţ, a Life Connect Carpathians program munkatársa.
 

Hirdetés