Autonómia: kudarcos a kis lépések politikája

Úgyhogy meg lehet próbálni aktívabban fellépni.
Hirdetés

A kis lépések politikája eddig nagyon kevés eredményt hozott – fogalmazta meg véleményét Csóti György. A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója (képünkön) méltatlanul alacsony érdeklődés mellett vett részt finnországi, olaszországi, szlovákiai, vajdasági és hazai kutató társaival a Regionális nyelvek és nyelvi jogok Európában: gyakorlat és elvárások című sepsiszentgyörgyi konferencián.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat által rendezett és Benkő Erika által moderált konferencia megnyitóján Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kifejtette: senki nem mondhatja meg, hogy Romániában modellértékűen működik a kisebbségvédelem, csak mi, az őshonos kisebbség képviselői nyilváníthatunk ebben véleményt. Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke sajnálatosnak tartja, hogy 2015-ben még mindig nem használhatjuk a jelképeinket, és a bíróságot járjuk azért, mert elénekeltük nemzeti himnuszunkat.

Csóti György véleménye szerint a román kisebbségpolitika szemfényvesztő és megtévesztő: kifele mutatják, hogy minden milyen szép, befele meg mindent megtiltanak. Gond az is, hogy az emberek, köztük olyanok, akik fontos tisztséget töltenek be, nem ismerik a saját nyelvi jogaikat – mondta a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója.

„Nem látom az elszántságot sem az emberek, sem a politikai szereplők körében. Szerintem egy párt hatékonyabb lenne, de ha több van, az sem baj, csak fontos kérdésekben fogjanak össze. Áldozatvállalásra van szükség. Be lehet lépni a kormányba, de akkor minden körülmények között be kell hajtani a koalíciós szerződést. Ha nem lehet, akkor ki kell lépni – ez is az áldozatvállaláshoz tartozik. A kis lépések politikájával nagyon kevés eredményt sikerült felmutatni, és közben fogy a magyarság. A magyar modell, a „békés út” eddig nem volt sikeres” – szögezte le Csóti György.
 

Hirdetés