Román, ne lopj!

Lopni bűn. Ezt Mihály Vitéz is tudta.
Hirdetés

Olvasom, hogy a Radio România Regional (Román Regionális Rádió) készít egy sorozatot (a stáblista szerint a Kolozsvári Rádió Stúdiójában), „Én Romániát választom  - 100 román a világtörténelemnek” címmel. Ami önmagáért beszél, ugye. A készítők az eualegromania.ro honlapon teszik közzé a sorozat egyes epizódjait.

És itt jön a bájos bomba. Az egyik epizód címe a következő:

Janos Bolyai – românul care a revoluționat geometria.

Magyarul: Bolyai János – a román, aki forradalmasította a geometriát.

És akkor itt nyitok egy zárójelet, amolyan update-ként. Időközben ugyanis a készítők kicserélték az eredeti címet, erre: Janos Bolyai – matematicianul care a revoluționat geometria. Vagyis: Bolyai János, a matematikus, aki forradalmasította a geometriát. Kedves dolog, hogy valami miatt (talán a néhányunk által a személyes Facebook-oldalainkon tegnap este elindított iróniakampány hatására, talán nem), úgymond, korrigálták a hibát. Ám a sorozat címét nem módosították. Tehát szegény Bolyai János továbbra is a 100 világrengető román közé tartozik. Zárójel bezárva.

 

A műsort bemutató szöveg eredeti címe

Ez a fajta attitűd három dolgot jelenthet:

1. A műsort az Alpha Centauriról érkezett gyíkemberek készítik, akiknek fingjuk sincs arról, hogy éppen milyen földi tájakra érkeztek. Nekik mindegy, ki kicsoda, miféle. Megnézték az ország névtábláját, aztán aki a határokon belül van, az mind román. 

Hirdetés

2. Elképzelhető, hogy a Kolozsvári Rádió munkatársa, Anca Mureșan Bota valahonnan Konstanca mellől deszantolt Erdélybe. Ha hiszik, ha nem, arrafelé elég sok olyan román él, akik kábé úgy gondolkodnak a magyarokról, hogy valamikor régen (nem olyan régen, na) idejöttek, jól elnyomták az őshonos románokat, de aztán a hősromán nép kiverte őket az országból, és azóta gyakorlatilag valami mumusok a román gyerekeket ijesztgető mesékben. Vagyis nem léteznek. Csak románok léteznek. Kész.

3. Az is elképzelhető – és véleményem szerint ez a változat áll a valóságban, tökig –, hogy a műsor készítői

egyszerűen ellopták Bolyait.

Mert még ha – amolyan mentőövként – el is fogadom, hogy Anca Mureșan Bota bunkó, műveletlen (kérdés, hogy akkor mi a francot keres a rádiónál), azt már nem hiszem el, hogy a Bolyai-epizódhoz rendelt rövid videóban felszólaló Dorin Andrica, a BBTE Matematika és Informatika Tanszékének professzora is ennyire bunkó legyen. Bár, ki tudja…

Egy szó mint száz: Értem én a román nacionalista-expanzív gondolkodást: terjed, mint olajfolt a tenger színén. Nem feltétlenül tudatosan. Egyszerűen

ez az utódállamok létmódja.

Megjelöltek nekik bizonyos határokat, ők meg igyekeznek kitölteni a teret. Ha kell, erővel (lásd Ceaușescu haditetteit), ha kell hazugsággal (a hivatalos román történelemkönyvek 95 százaléka, mondom, hasamra ütve), ha kell, lopással.

Csakhogy ez Erdély, kérem tisztelettel. És itt ez nem megy. Még. Emlékeznek arra, amikor a kilencvenes évek elején az osztrák boltokban kiakasztották a feliratot: „Román, ne lopj!”? Na, hát itthon is kiakasztjuk. Jól van?

Hirdetés