Újabb magyar-román diplomáciai szájkarate

A román külügyminiszter újfent minősíthetetlen hangnemben beszélt Magyarországról. A román nagykövet hétfőn ismét be kell hogy látogasson a magyar külügyminisztériumba.
Hirdetés

A hétvégén is folytatódott a migránsok miatti magyar-román adok-kapok, miután Bogdan Aurescu román külügyminiszter már megint nm talált jobb elfoglaltságot Magyarország ekézésénél a határkerítés miatt. Aurescu a határok lezárásáról beszélt, amit „autista és elfogadhatatlan cselekedetnek” nevezett, amely sérti az Európai Unió szellemiségét.

Csakhogy a határok lezárásáról természetesen szó sincs – Magyarország a zöldhatáron épít kerítést, ettől a határátkelőket még vidáman lehet használni.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnap bírálta román kollégája szombat esti szavait.

A külgazdasági és külügyminiszter – a tárca közleménye szerint – úgy reagált: „több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől”. Szijjártó Péter hozzáfűzte: Bogdan Aurescunak semmi alapja sincsen arra, hogy sértegesse Magyarországot, a magyar embereket.

„Mi egy több mint 1000 éves állam vagyunk, amely történelme során többször kellett, hogy megvédje nemcsak magát, hanem Európát is. Ez most is így lesz, ha tetszik a román külügyminiszternek, ha nem” – jelentette ki. A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre bekérette Románia budapesti nagykövetét. Szijjártó Péter kedden jelentette be, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.
 

Hirdetés