Sátortábor épült migránsoknak Temes megyében

Készülnek arra az eshetőségre, ha az illegális bevándorlók Románia felé indulnak.
Hirdetés

Sátortábort építettek a román hatóságok a Romániába érkező migránsoknak a Temes megyei Kunszőlős falu határában – közölte vasárnap a Digi 24 hírtelevízió.

A Nagykomlós községhez tartozó Kunszőlős a román-szerb államhatár szomszédságában fekszik, mintegy húsz kilométerre a magyar-román-szerb hármashatártól. A hírtelevízió által bemutatott képsorokon mintegy ötven kék színű katonai sátor látható, amelyeket a csendőrség és a határrendészet egységei őriznek. A hírtelevízió kommentárja szerint a sátortábor felépítésével a román hatóságok arra az esetre készülnek, ha a bevándorlók Románia felé próbálnák megkerülni a kerítéssel védett magyar-szerb határt. A televízió tudósítója megállapította, hogy Románia megerősítette határai védelmét a térségben.

A televízió helyi lakosoktól arról értesült, hogy a határőrség az elmúlt napokban több határsértőt is elfogott, akik között menekültek is vannak. Valamennyiüket visszaküldték Szerbiába. Hivatalosan a hatóságok sem a sátortábor építését, sem a határsértőkről szóló értesüléseket nem erősítették meg.

A román belügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy Temes megyében egy gyakorlat keretében ellenőrzik a román hatóságok műveleti válaszadási képességét, tekintettel a szomszédos országokban tapasztalt bevándorlási hullámra.

A Digi 24 hírtelevízió által megszólaltatott Miroslav Taşcu Stavre, a nemzetközi kapcsolatok szakértője nem tartotta szerencsésnek, hogy folytatódnak a diplomáciai pengeváltások Románia és Magyarország között. Hozzátette, ha Romániába is eljutnak a Nyugat-Európába tartó bevándorlók, ők csak Magyarországon át távozhatnak az országból. Ehhez pedig a román és a magyar hatóságok közötti együttműködésre lenne szükség.
 

Hirdetés