Magyarország mozgósítja a tartalékosait

A horvát állam átrakta a menekülteket Magyarországra: buszokkal, vonattal és sokan gyalog érkeztek péntek délután és éjszaka. A magyar hatóságok Ausztria felé biztosítják az útjukat.
Hirdetés

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István magyarországi honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.
 
Elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt. Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók – olvasható a HM közleményében.
 
Menekültek gyalogolnak Horvátországban
 
A magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg menekültek Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték – írták.
 
A magyar államhatárt pénteken illegális határátlépőkkel átlépő vonat mozdonyvezetőjét és személyzetét a rendőrök előállították. A szerelvényt Magyarország területére bekísérő – szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező – horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték őket a államhatárig.

Magyarország mint tranzitzóna

Több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal az éjszaka és a szombat reggeli órákban Szentgotthárdra, akik azonban továbbra sem mennek be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem amint tudnak, indulnak Ausztriába.
 
Az MTI értesülései szerint péntek éjfélig 14 autóbusszal 830 migráns érkezett a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz, majd reggel 7 óráig további 30 autóbusszal és egy vonattal 2500 ember érte el a magyar-osztrák határon lévő Rába-parti várost. 
 
Nem sokkal nyolc óra után ismét begördült egy vonatszerelvény a szentgotthárdi vasútállomásra, amelyen 1000-1200 migráns utazott, akik csakúgy mint korábbi társaik, gyalogosan indultak el a határ felé. Rendőrök figyelik a migránsok haladását, biztosítják a közrendet, és azt is, hogy vonulásuk során betartsák a közlekedési szabályokat.
 
Szentgotthárdon az ipari park területén múlt szombaton állítottak fel a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat, de az ideiglenes gyűjtőpontot eddig alig vették igénybe a menekültek, a kialakult gyakorlat szerint ahogy leszállnak a járművekről, azonnal indulnak Ausztria irányába.
 
Péntek éjszaka, pár perccel 11 óra előtt elindult a nagykanizsai vasútállomásról az a vonat, amelyre a magyar-horvát határtól mintegy 20 kilométert gyalogló menekülteket ültették a rendőrök. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy teherperonok mellett álló személyvonatra körülbelül ezer embert szállítottak fel. 
 
A gyékényesi vasúti határátkelőtől Surdon át Nagykanizsára mintegy 20 kilométer gyaloglók – többségében férfiak, csak néhány nő és gyerek akadt köztük -, szinte szó nélkül szálltak fel a vasúti kocsikra. Többek kérdésére, hogy hová viszik őket, a rendőröktől azt lehetett válaszként hallani, hogy „Ausztria”. Az MTI úgy értesült, hogy a vonatokkal Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra, az ott felállított regisztrációs pontokra szállítják, és ott regisztrálják őket.
 
Horvátországból érkező menekültek
 
Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer menekültet szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-határátkelőre – értesült az MTI a helyszínről. Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása.
 
Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket.
 
Nem érkezett hivatalos magyarországi tájékoztatás a buszokkal Ausztria fele tartó menekültekről, így amennyiben nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában, akár meg is tagadható a beutazásuk – közölte az osztrák belügyminisztérium a Reuters hírügynökség jelentése szerint péntek este.
 
A Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) pénteken már felkészültek a hatóságok azon menekültek fogadására, akik Horvátország felől lépik át az osztrák határt. Híradások szerint 21 busz érkezik majd. A Vöröskereszt továbbra is a helyszínen van, a hadsereg sátrakat állított fel a menekültek befogadására. Pénteken éjszaka 580 ember érkezett a településre, nagy részüket buszokkal Bécs és Graz fele szállították el.

Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, 

az embercsempészek egy nap alatt legyűrték – jelentette ki a magyar kormányszóvivő a baranyai Beremenden tartott sajtótájékoztatón péntek este. Kovács Zoltán hangsúlyozta: Magyarország kilenc hónapja foglalkozik a menekültproblémával, 200 ezer ember ügyében járt el, ezen idő alatt Horvátországnak nem sikerült felkészülnie.
 
A kormányszóvivő hazugságnak nevezte, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és azt is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.
 
Emellett egy nagyon súlyos határincidens is történt: mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti – tette hozzá. Elfogadhatatlan az, hogy európai uniós tagállam nem tartja be az európai eljárásokat, sőt, maga segédkezik az illegális migráció folytatásában – mondta.
 
A magyar horvát határszakaszra tervezett, 41 kilométer hosszú ideiglenes műszaki határzár első védvonalából este hat óráig 28 kilométer készült el, éjfélre az egész elkészül, ezen 500 katona dolgozik. Emellett folytatják a rendes kerítés építését, s Beremenden tranzitzónát alakítanak ki.
 
Menekültek Horvátországból
 
Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron (Beli Manastir) az Index.hr horvát hírportál tudósítása szerint.
 
A horvát miniszterelnök szombat reggel látogatott el a magyar határ melletti Pélmonostorra, ahol felmérte a helyzetet, és beszélt a Vöröskereszt dolgozóival, valamint azzal a mozdonyvezetővel, akit péntek este vettek őrizetbe Magyarországon. 
 
Milanovic a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a „B-terv”. A kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a „B-tervre”, és a magyar határhoz irányítják az menekülteket.

Beremendnél, a határ horvát oldalán 

segítenek a menekültek ellátásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai péntek késő délutántól – közölte a szervezet az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a karitatív szervezet napközben még a horvátországi Pélmonostorhoz vitt ivóvizet, kekszet, szendvicset, gyümölcsöt és tisztálkodószereket, majd amikor az ott összegyűlt menekülteket buszokra szállították, a máltaiak a beremendi átkelőig követték őket. 
 
Közölték, hogy a szervezet mindaddig a horvát határnál marad, amíg munkájára szükség lesz. Tudatták azt is, hogy a Somogy megyei Gyékényesnél gyalogosan Magyarországra érkező több száz menekült nagy része továbbindult Nagykanizsa felé, a gyermekes családok viszont a községben maradtak, este őket keresik fel a szeretetszolgálat kadarkúti intézményének munkatársai, hogy a legszükségesebb segítséget megadják nekik.

A menekültek egyharmada lehet szír, 

illetve iraki, kurd és más, az Iszlám Állam elől menekülő arab – mondta Dezső Tamás, az ELTE docense az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában arra a riporteri felvetésre, hogy a 180 ezer menekült 90 százaléka szírnek vallja magát.
 
Nagyon érdekelne, hogy Afganisztánból miként tud több tízezer ember eljutni Európába. Látszik, hogy ez egy megtervezett esemény, ennek feltárása feladata lehet az ELTE most létrejött Migrációkutató Intézetének, de akár a szolgálatoknak is – jegyezte meg a szakember.
 
Arra a kérdésre, mekkora menekültáradat jöhet még, Dezső Tamás úgy reagált: menekült rengeteg van, a kérdés az, hogy mennyien tudják finanszírozni az Európáig tartó utat.

Jövő júniusig meghosszabbította a rendkívüli állapot fenntartását 

Macedónia a balkáni államba érkező migránstömegek miatt – erről döntött pénteken a szkopjei kormány javaslatára a parlament. A macedón kormány augusztus 20-án hirdette ki a rendkívüli állapotot az ország északi és déli határán, ezt hosszabbították most meg 2016. június 15-ig – írta a vesti.mk.
 
Mitko Csavkov belügyminiszter kijelentette, hogy azért volt szükség a hosszabbításra, mert a jelek szerint továbbra is folytatódni fog a migránsnyomás a görög és a szerb határon. A macedón belügyminiszter közölte, ebben az évben több mint 300 ezren haladtak át az országon.

A röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt

tizenegy gyanúsított letartóztatását és házi őrizetét kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szombaton az MTI-t.
 
Hat gyanúsítottal szemben előzetes letartóztatás, öt ember ügyében a házi őrizet (esetükben ez a befogadóállomást jelenti) elrendelésére tett indítványt az ügyészség a tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult eljárásban. Egy őrizetbe vett férfi esetében több más, súlyosabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ennek tisztázása a további nyomozás feladata.
 
A röszkei közúti átkelőnél szerda délután történtek miatt 18 ember ellen indult eljárás, közülük három külföldi újságíróval szemben a rendőrség megszüntette a nyomozást.
 
Migránsok egy csoportja szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A köveket, fadarabokat, palackokat dobáló embereket a rendőrség könnygázzal és vízágyú bevetésével  visszaszorította, és visszaállította a kerítést.
 
Fotók: MTI
 

Hirdetés