Migránsválság: egy nap alatt összeomlottak a horvátok – épül a kerítés

A kivagyi zágrábi nyilatkozatok után a horvát hatóságok szembesültek a realitással.
Hirdetés

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül – jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon” – mondta a kormányfő, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz.

Orbán Viktor arról is beszélt a rádióinterjúban, hogy a magyar hatóságok már fogtak terroristát. Mint fogalmazott, „tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről”.

Az illegális bevándorlás európai kezelésével kapcsolatban azt mondta: ma minden erőt arra kell összpontosítani, hogy az illegális bevándorlás utánpótlását megszüntessék, meg kell szakítani ezt „az üzleti láncolatot”.

Orbán a rádióban

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön este azt mondta: egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése .

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy Magyarországra idén 8 és fél hónap alatt több mint 200 ezer illegális bevándorló érkezett, és miközben az ország nagy nehézségek árán eleget tesz a nemzetközi jogi konvencióknak és uniós kötelezettségeknek, nemzetközi támadások kereszttüzében áll.

A horvát miniszterelnök az elmúlt egy hétben is Magyarországot rágalmazta, ahelyett, hogy felkészült volna a bevándorlókra. A horvát bevándorlási szervek elvesztették az ellenőrzést az országukban zajló folyamatok felett, a bevándorlókat ellátás és regisztráció helyett továbbküldik Magyarországra – mondta a miniszter.

„Meg fogjuk védeni Magyarországot, Magyarország és a schengeni övezet határát!” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy a szükséges előkészületek után megkezdődik a horvát-magyar határon is a fizikai határzár építése.

Szijjártó Péter elmondta, hogy minderről tájékoztatta az osztrák külügyminisztert, és pénteken Belgrádba utazik, hogy tárgyaljon szerb kollégájával, illetve a szerb belügyminiszterrel. A találkozó demonstrálni fogja, hogy nem két állam problémájáról van szó, hanem európai problémáról, továbbá, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése kifogástalan, közösen próbálnak megfelelni a kihívásoknak – tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy Szabó László parlamenti államtitkár csütörtökön bekérette a horvát nagykövetet, és közölte, hogy országa eljárása elfogadhatatlan.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a képmutatás és a kettős beszéd korszakát le kell zárni.

Hozzátette: Horvátország szeretne a schengeni övezethez csatlakozni, de erre nyilvánvalóan alkalmatlan, sok felkészülésre van még szüksége, és sok évbe telik, mire alkalmassá válik erre.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a horvát-magyar határszakaszon a helyi lakosság tájékoztatása szerint a horvát rendőrök Magyarország felé terelik a migránsokat.

Újságírói kérdésre válaszolta hozzátette: a román-magyar-szerb hármas határszakaszon egyelőre csak a fizikai határzár előkészítése van napirenden. Románia még nem áll bevándorlási nyomás alatt, még nem tesztelik a bevándorlók – mondta Szijjártó Péter.

Ötszázra nőtt az elfogott migránsok száma Baranyában

Hirdetés

Eközben a találékony migránsok már a szerb-magyar határzárat megkerülve, Horvátországon keresztül is özönlenek Magyarországra. Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában – mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére.

Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd „rendőrségi objektumokban” előállítják őket.

A szóvivő kitért arra, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz.

Az illegális bevándorlók csütörtökön délután mentek először nagyobb számban a magyar-horvát határon át Baranyába, s Illocska, Old és Sárok térségében bukkantak fel.

Határzár jöhet Horvátországban

Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön.

A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba.

„Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket” – mondta Ostojic az index.hr hírportál szerint.

Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.

„Nekünk úgy kell eljárnunk a migránsokkal szemben, mint olyan országnak, amely tagja az Európai Uniónak” – hangsúlyozta.

A miniszter utalt arra, hogy ha volna személyi okmányuk, útlevelük és vízumuk a bevándorlóknak, probléma nélkül átutazhatnának az országon. „Addig azonban nem mehetnek tovább, amíg a menekültügyi eljárást le nem folytatjuk, és az is biztos, hogy egy ország sem fog beengedni ekkora embertömeget” – tette hozzá.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint csütörtökön 19 óráig 9200 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétben.

A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon – amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre – kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.

Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.
 

Hirdetés