Magyar-román retorikai deathmatch a migránsügy miatt

Áll a bál, miután Victor Ponta a magyar hatóságoknak tulajdonította a macedón határőrök brutalitását. A magyar külügy hazugozik, Ponta újabb minősíthetetlen kijelentésekkel ekézi a magyarokat.
Hirdetés

Már a migránsügy kapcsán is élénk diplomáciai adok-kapok alakult ki Magyarország és Románia között, miután ugyanaznap, amikor Budapest bejelentette: a migránsok beözönlésének elkerülése érdekében a magyar-román határ egy szakaszán is kerítést épít, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazugnak nevezte Victor Ponta román miniszterelnököt egyes, Magyarországgal szemben megfogalmazott vádak miatt.

Ponta a hét elején egy nyilatkozatban arról beszélt: Románia „emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket”.

Ponta ezzel valóban óriási bakot lőtt, mivel összekeverte a magyar és a macedón határon történt eseményekről szóló híradásokban látottakat. A bevándorlókat ugyanis valóban ütlegelték – csak nem a magyar, hanem a macedón határőrök. A román hírtelevíziók viszont az elmúlt napokban többször is a magyar intézkedésekről szóló tudósításaik hátterében mutatták azokat a görög-macedón határon filmezett képsorokat, amelyeken a macedón határrendészet egyik tagja gumibottal ütlegeli az illegális bevándorlókat.

Ennek nyomán Szijjártó Péter kedden azt mondta: „nettó hazugság” az, amit Victor Ponta állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz.  A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait.

Sőt a magyar külügy be is kérette a román nagykövetség titkárát.
 

Ponta újabb retorikai ámokfutása
 

Ponta erre válaszul közösségi oldalán, majd egy kedd esti televíziós műsorban minősíthetetlen kijelentések újabb sorozatát tette Magyarországgal kapcsolatosan. A román miniszterelnök szerint a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók.

Victor Ponta egy Facebook-bejegyzésben reagált kedd este a nap során kibontakozott magyar-román diplomáciai pengeváltásra. Kijelentette, nem kíván a magyar kormány képviselőinek „provokációira” válaszolni, de – mint fogalmazott – érthető módon „emberként és európai polgárként” felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat „Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott”.

Kijelentette: sok más európai vezetőhöz hasonlóan ő is feladatának érzi, hogy bírálja Magyarország legmagasabb rangú vezetőinek megnyilvánulásait. „Ezek az Európai Unió értékeinek és kultúrájának a szégyenei. Mind az antiszemita megnyilvánulások, mind a bármiféle kisebbségekkel szembeni bánásmód, most pedig a menekültkrízis” – fogalmazott bejegyzésében Victor Ponta.

„A szögesdrótok, az agresszív törvények, a börtön és a brutalitás biztosan nem oldják meg a problémát. Csupán azt fogják megmutatni, hogy Európa szívében olyan politikai döntéshozók vannak, akik semmivel sem jobbak a szíriaiaknál, líbiaiaknál, vagy más országok vezetőinél, amelyekből futnak a menekültek” – hangoztatta a román miniszterelnök. Hozzátette, hisz a szolidaritásban, a racionális és fenntartható megoldásokban, és főként az európai értékek felsőbbrendűségében, de ami az elmúlt napokban Magyarországon történt, az éppen ezekkel az értékekkel van szöges ellentétben.

Victor Ponta kedd este az Antena 3 hírtelevízió meghívottjaként is bírálta a magyarországi intézkedéseket. Úgy vélte, Magyarország „kizárta magát Európából” a kerítés építésével. Az országhatárok kerítéssel való megvédését olyan intézkedésnek tartotta, mint amikor valaki árvíz idején bekeríti a birtokát, „hogy az ár a szomszédoknál vonuljon le”. A magyar hadseregnek a határoknál történt mozgósítását is kockázatosnak nevezte.

„Megborzadva gondolok arra a lehetséges fejleményre: mit teszünk, ha a magyar katonák lőni kezdenek, és gyermekeket, nőket ölnek meg” – jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette, hogy európai szinten kell megoldást találni a menekültügyre.
 

Szijjártó: ilyen rágalmat kulturált politikus nem fogalmaz meg
 

Hirdetés

Erre szerda reggel reagált a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez szerdára virradóra eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott: „Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg. Szavaira – melyeket az egész magyar nemzet nevében kikérünk magunknak – csak egyetlen magyarázat lehetséges: teljesen elvesztette a lába alól a talajt a román belpolitikában”.
 

Román külügy: Magyarország terelni akar
 

Reagált a román külügyminisztérium is. Bukarest szerint Magyarország „mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek.”

A Pontosítás címet viselő dokumentum szerint „megengedhetetlen és ellentétes a két ország közötti stratégiai partnerséggel” az a mód, ahogyan a magyar fél eljárt keddi intézkedései és üzenetei révén.

A tárca közölte, hogy a román külügyminiszter utasítására Románia budapesti nagykövetsége kezdeményezte azt a megbeszélést, amelyen a nagykövetség képviselője kedden a magyar külügyminisztériumban részt vett. A román külügyminisztérium szerint a budapesti megbeszélés során a román fél közölte: Románia nem tartja helyesnek, hogy Magyarország kerítést építsen két EU-tagállam közé, ugyanakkor további információkat kért a kerítésépítés tervéről.

A magyar fél a megbeszélés során tolmácsolta elégedetlenségét a román miniszterelnök kijelentései miatt, és közölte, hogy hasonlóan tiltakozott a magyar intézkedéseket bíráló többi európai vezető kijelentései ellen is – áll a közleményben.
   

Román elnöki tanácsadó: a kerítésépítés nem hatékony megoldás
 

Eközben Lazăr Comănescu román államfői tanácsadó kijelentései már a visszafogottság és a higgadtsák megnyilvánulásai voltak. „A történelem már bebizonyította, hogy a kerítésépítés nem hatékony megoldás” – vélekedett Klaus Johannis külpolitikai tanácsadója.

„Egy globalizált világban azt képzelni, hogy kerítésépítéssel meg lehet oldani a problémákat, véleményem szerint olyan hozzáállás, amely nem áll összhangban sem a jelen sem a jövő realitásaival. A történelem során épültek már kerítések, amelyekről bebizonyosodott, hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt” – mondta Comănescu.

 

Hirdetés