Nem jó ötlet a magyar-román alapszerződés módosítása

Ezt Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri megbízott nyilatkozta Szilágy Zsolt EMNP-elnök felvetésére reagálva.
Hirdetés

Nem érdemes módosítani a román-magyar alapszerződést, mert hosszú tárgyalásokkal és beláthatatlan eredménnyel járna – mondta Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri megbízott az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Kifejtette: elvi lehetőség van arra, hogy módosítsák az említett szerződést, ha mindkét fél egyértelműen azt szeretné, hogy vizsgáljanak felül bizonyos részeket, vagy kiegészítenék a dokumentumot újabb megállapodási pontokkal. Szerinte inkább nyomás alatt kellene tartani a román kormányt, hogy tartsa be a szerződésben foglaltakat,

így a helyi kisebbségek létrehozhatnák például az autonóm intézményrendszerüket.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy levélben kérik Bogdan Aurescu román külügyminisztert , hogy kezdeményezze a román-magyar alapszerződés módosítását. Az Európára nehezedő migrációs nyomás miatt minden eddiginél nagyobb szükség van a térség országainak együttműködésére, a román-magyar kapcsolatokban új bizalmi viszonyt kell kialakítani, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a

román kormány megváltoztatja Erdélyre és a magyarságra vonatkozó politikáját – mondta Szilágyi Zsolt.

Az EMNP elnöke szerint a kisebbségek kulturális autonómiához és területi autonómiához való jogát kellene beilleszteni a szerződésbe, és hivatkozni kellene azokra az ajánlásokra, amelyeket az Európa Tanács e tárgyban fogadott el az alapszerződés 1996-os aláírása óta.

Hirdetés