Újra kinyílnak a színházak Erdélyben

Fesztivál nélkül is felpezseg Kolozsvár színházi élete: a kőszínház már belevágott az évadba, a függetlenek egymást váltják.
Hirdetés

Vasárnap Az árnyék című előadással nyitotta meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház idei évadát, jövő héttől pedig hetente három előadást is nézhetünk. 

Szeptember 14-én, hétfőn 20 órakor a Stúdióteremben Nona Ciobanu: Aki elzárja az éjszakát című darabját  Viola Gábor, Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt főszereplésével, szeptember 17-én, csütörtökön 20 órakor – szintén a Stúdióteremben –
Vivian Nielsen: Hullámtörés, az azonos című filmből készült elődást. Mindkét előadást román és angol nyelvű feliratozással lehet követni, az előbbit 16, az utóbbit 18 éven felülieknek ajánlja a színház.
 
A vasárnap a nagyszínpadé és a felhőtlen szórakozásé: szeptember 20-án Csokonai Vitéz Mihály darabját, Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiakat nevethetjük végig parádés szereposztásban és Keresztes Attila rendezésében. Az évad első bemutatóját október 9-én tartják, Silviu Purcărete rendezi William Shakespeare Julius Caesar című darabját.

Független hétvége

IndependNetA független, vagyis nem állami támogatásból működő színházak egy része közben hálózatba tömörült IndependNET néven, és szeptember végén előadásokat csereberélnek. Azaz bukaresti, jászvásári és temesvári társulatok előadását láthatjuk Kolozsváron a hónap utolsó hétvégéjén:
  • Szeptember 25-én, pénteken 20 órától a Reactorban: 2 óra – a jászvásári Fix Színház előadása Florin Caracală rendezésében. „A 2 ÓRA a halállal véletlenszerűen találkozó ember reakcióit tanulmányozza, rákényszerítve az irónia erejével a múlandó életről való elmélkedésre. A haláltól való félelem sokkal inkább a hatalmában tart, mint gondolnánk, de vajon csupán az ismeretlen rémít meg bennünket, vagy inkább a megoldatlan konfliktusok miatt érzett bűntudat?” – áll az előadás ismertetőjében.
  • Szeptember 26-án, szombaton 20 órakor a Reactorban: Faház – a temesvári Auăleu Színház előadása, Ovidiu Mihăiță szövege és rendezése. Az öt színész két óra alatt legalább 30 szereplőt alakít, a kellékek, dekorációk és jelmezek egy részét az Auăleu Színház közönsége adományozta.
  • Szeptember 27-én, vasárnap 20 órától a ZUG-ban: Zic Zac – a bukaresti Godot Színáz és a ma generációjának előadása az ismertető szerint. Egy kapcsolat szakaszairól beszél: ellenszenv, állati indulatok és filozófikus viták, érzékenység és könyörtelenség, személyes félelmek és a jobbik felünk megtalálásának szükségessége. Mindez egy pszihedellikus utazásba csomagolva, tele humorral és zenével.

Pörögve jubilál az M Studio

Mozgalmas új évadnak néz elébe a 10 éves M Studio Mozgásszínház. A sepsiszentgyörgyi társulat a tervezett három új bemutató mellett fesztiválokra utazik és vendégjátékokat fogad, az évfordulót pedig mozgásszínházi fesztivállal ünnepli.
 
Szeptember 20-án a Brassói Magyar Napok keretén belül mutatják be a Kampf című előadást, 26-án Gyergyószentmiklóson, a Nemzetiségi Színházak Kollokviumán játsszák a Személyazonosság című produkciót, október 1-jén a szebeni Fiatal Színházi Fesztiválon (Festivalul Tânăr Sibiu) mutatják be a Kampfot, október 4-én pedig Macedóniába, a szkopjei Panphys 2015 – Nemzetközi Pantomim és Fizikai Színházi Fesztiválra kaptak meghívást a Kecsevecse előadással.
 
A mozgásszínházi fesztivált november végén szervezi a társulat Sepsiszentgyörgyön. A programban a kortárs mozgásszínház kiemelkedő vendégelőadásai és az M Studio legsikeresebb produkciói kapnak helyet, de plakát- és fotókiállítással, közönségtalálkozókkal is várják majd a nézőket.
 
Szeptember közepétől megújul az M Studio honlapja, dinamikusabb és esztétikusabb felületen lehet majd követni a társulat életét. Évadnyitó előadásukat Sepsiszentgyörgyön szeptember 29-én játsszák, a Személyazonosság című produkciót lehet megtekinteni 19 órától a Háromszék Táncstúdióban (Új Stúdióban).

 

A címoldali képen részlet az M Studio Személyazonosság című előadásából. Fotó: Barabás Zsolt

 

Hirdetés