Megérkeztek Ausztriába a Keletiből indult csoportok

Ausztria felajánlja nekik, hogy ott nyújtsák be menedékkérelmüket, de tovább is utazhatnak. Közben a Keleti ismét megtelt.
Hirdetés

A migránsok első csoportja szombatra virradó éjszaka megérkezett Ausztriába Magyarországról. Werner Faymann osztrák kancellár jelezte: Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.

Egy közel 1200 fős csoport nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a budapesti Keleti pályaudvart, a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. 
 
A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. 
 
Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy 

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.

Az első busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarúgó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt.
 
Innen több busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra, a menekültek a határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket Welcome feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.
 
Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozók is elindultak, és hajnali 3 óra körül már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, tegnap ugyanis napközben és este is sok magyarországi vitt ki vizet, élelmet, takarókat az autópályán gyaloglóknak.

A Keleti pályaudvar

előtti Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.
 
Vecsei Miklós az M1 aktuális csatornának elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.
 
Közben a Keleti pályaudvaron reggelre az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

3000-re számítottak, 4500-an érkeztek

A burgenlandi rendőrség azzal számolt, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Az érkezők ételt és italt kapnak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek. Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre. 
 
Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón. Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról – mondta az MTI-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv – fogalmazott.
 
Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra – mondta.
 
Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át – közölte az Útinform az MTI-vel. Ez délelőtt 10 km-esre duzzadt, a rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek.

Ismét közlekednek vonatok Nyugat-Európába

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor – közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.
 
Közben 200 másik személy gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból – közölte az M1 aktuális csatorna szombat reggel. Tájékoztatásuk alapján a migránsok reggel 9 órakor már Győrben jártak. Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

Több ezer migráns érkezik szombaton Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába. A szerb-macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik – mondta Muci Attila, a magyar közmédia televíziós tudósítója az MTI tudósítójának. 
 
A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb-magyar zöldhatáron.
 
A befogadóközpont előtt tartózkodókon felül körülbelül ezerre tehető azok száma is, akik az objektumon belül vannak. Kiemelte: az utóbbi három hónapban többször is a helyszínen járt, de ekkora tömeget a kora reggeli órákban még nem tapasztal. Ezen felül a Presevótól mintegy 8 kilométerre található, közvetlenül a határzónában található, két héttel ezelőtt létesített miratovaci sátortáborban is van 2-3 ezer migráns. A hivatalos adatok szerint Szerbián több mint 115 ezren haladtak át az év első nyolc hónapjában.

Budapest mégsem épít ideiglenes befogadóközpontot

Budapest felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-t.  Azok után született meg a döntés, hogy a menedékkérők elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros hatvan autóbuszt biztosított a bevándorlók szállításához.
 
Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki.

A németek inkább nem saccolnak

Több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton Németországba a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint. Ivo Priebke, a szövetségi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, nem tudják pontosan, hogy hány ember várható Magyarországról, mert „eltérő jelentéseket” kaptak a „menedékkérők mozgásáról”. 
 
Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor-osztrák határra. Ezért „minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottunk” – mondta a szóvivő. A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.
 

Hirdetés