Döntetlenre végződött a magyar-román meccs

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a román csapattal, a magyar ultrák pedig a magyar rendőrökkel a stadion mellett.
Hirdetés

A magyar szövetségi kapitányként debütáló Bernd Storck együttese küzdelmes, kiélezett harcot vívott a világranglistán hetedik riválisával, a román válogatottal, de igazi nagy gólhelyzetet egyik csapat sem tudott kialakítani az Eb-selejtező F csoportjában. A Groupama Arénában 22 060 néző követte mérkőzés 0-0-val végződött.

A magyar válogatott – amely 34 éve nem győzte le a román csapatot – így továbbra is harmadik, pótselejtezőt érő helyen áll csoportjában, és hétfőn Belfastban a listavezető északírek vendégeként lép pályára.
 
Magyarország: Király Gábor –  Fiola Attila, Juhász Roland (Guzmics Richárd, 25.), Kádár Tamás, Leandro de Almeida – Stieber Zoltán (Priskin Tamás, 88.), Elek Ákos, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs – Nikolics Nemanja (Németh Krisztián, 70.), Szalai Ádám
 
Románia: Ciprian Tatarusanu – Paul Papp, Dragos Grigore, Vlad Chriches, Razvan Rat – Andrei Prepelita, Ovidiu Hoban – Adrian Popa (Alexandru Chipciu, 68.), Lucian Sanmartean (Constantin Budescu, 78.), Gabriel Torje (Alexandru Maxim, 90.) – Claudiu Keserü

Fütyülés a stadionban, zavargás mellette

Csakúgy, mint Bukarestben, a Groupama Arénában sem tisztelte meg egymást a két szurkolótábor, így a magyarok a románok, a vendégek pedig a magyarok himnuszát fütyülték végig.
 
A mérkőzés után az ultrák sokadjára is összecsaptak a rendőrökkel, mindennel dobálják őket, ami a kezükbe akad. Egyelőre túlerőben vannak, a rendőrök könnygázzal tartják távol őket maguktól. Rendőrségi helikopterek köröznek a levegőben, érkezik a rendőri erősítés. 
 
Az Európa-bajnoki mérkőzés szünetében is összecsaptak a rendőrökkel az ultrák, a Groupama Aréna mellett, a Könyves Kálmán körúton. A huligánok kövekkel, üvegekkel, téglákkal dobálták meg a rendfenntartókat, de megtámadtak megkülönböztető jelzéssel ellátott autókat is.
 
Autókat támadnak meg a budapesti ultrák
 
A rendőrök ismét könnygázt, később vízágyút vetettek be; utóbbival a Planetárium elé próbálták visszaszorítani a csoportot. Az akcióban a lovasrendőrség is részt vett. A rendőrökre támadók közül többen megsérültek, őket mentők szállították el.
 
A mérkőzés előtt az MLSZ beléptetési rendszere ellen tiltakoztak az ultrák a stadion melletti Népligetben, és megtámadták a rendőröket. Fémből készült kukákkal, kövekkel és füstgránátokkal dobálták őket. Három rendőr könnyebben megsérült.

És akkor maga a meccs

Ahogyan azt Bernd Storck, a magyar válogatott debütáló szakvezetője már előre jelezte, csapata a biztos védekezésre alapozva próbált ellentámadásokat vezetni, azonban az első húsz percben ebből inkább csak előbbi valósult meg. A német szakembernek nem sokkal később kényszerűségből változtatnia kellett, a 87. válogatott mérkőzésén pályára lépő Juhász Rolandot sérülés miatt le kellett cserélnie, helyét Guzmics Richárd foglalta el. 
 
Az első játékrészben egyedül Szalai Ádám járt közel a gólszerzéshez, de távoli lövését Ciprian Tatarusanu bravúrral hárította.
 
A fordulást követően nem sokkal Tőzsér Dániel kapott sárga lapot, így neki ki kell hagynia az északírek elleni, hétfői összecsapást. Ezt követően a magyarok percei következtek, előbb Guzmics fejelt veszélyesen kapura, majd egy négy a három elleni szituáció végén Stieber Zoltán lőhetett a 16-os közepéről, de a román kapus magabiztosan hárított. 
 
A második félidőre kifejezetten harcossá és lüktetővé vált összecsapáson újra a románok kerültek fölénybe, Claudiu Keserü 17 méterről végezhetett el szabadrúgást, de célt tévesztett. A hajrát Gabriel Torje lövése vezette fel, a villámgyors szélső próbálkozását a végig magabiztos Király Gábor védte. A folytatásban ugyan mindkét gárda keményen harcolt, ám az eredmény nem változott.
 
Fotók: MTI

Hirdetés