Népszavazás jöhet az Azomureş bezárásáról

Most már mindenkinek nagyon elege van a környezetszennyező ipari monstrumból.
Hirdetés

November 29-én tartanák a népszavazást az Azomureş bezárásáról Marosvásárhelyen. A város polgárainak arra a kérdésre kellene válaszolniuk, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a Marosvásárhelyi önkormányzat érvénytelenítse a vegyipari kombinát környezetvédelmi engedélyét. Az RMDSZ-frakció kedden terjeszti a tanács elé a népszavazásra vonatkozó határozattervezetet, és arra kéri a többi politikai alakulat képviselőit, támogassák ezt, hiszen etnikai hovatartozástól függetlenül közös érdek a környezetszennyezés problémájának megoldása. Soós Zoltán tanácsos szerint a népszavazás hatékony jogi eszköz lehet abban az esetben, ha január elsejétől nem csökken olyan mértékben a környezetszennyezés, amint azt korábban ígérte az Azomureş.

„Amennyiben nem szűnik meg a környezetszennyezés, a kezdeményezésnek egyértelműen az a lényege, hogy a vegyi kombinátot bezárják, és akkor azon kell gondolkodnia a hivatalnak, hogy munkahelyteremtésre milyen stratégiát dolgoz ki” – mondta.

Peti András alpolgármester bejelentette, hogy az RMDSZ-frakció ezenkívül egy javaslatcsomagot is összeállított azon intézkedésekkel, amelyeket még a népszavazás előtt foganatosítani kellene a légszennyezettség csökkentése érdekében. Többek között korszerű mérőműszerek vásárlását javasolja, amelyet haszonbérbe adna az önkormányzat a környezetvédelmi hatóságnak.

 

Hirdetés