Ponta-ügy: valóban volt anyagi kár

A DNA szerdán ismertette az újabb könyvvizsgálat eredményeit a miniszterelnökkel.
Hirdetés

Valóban anyagi károkozás történt abban az ügyben, amely miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárást indított Victor Ponta miniszterelnök ellen – adta hírül szerdán több bukaresti sajtóorgánum is ügyészségi forrásokra hivatkozva. Eszerint egy második, független könyvvizsgáló is ugyanarra a megállapításra jutott, mint egy korábbi szakértő: hogy a kormányfő még 2007-ben és 2008-ban, ügyvédként, fiktív ügyvédi szolgáltatások fejében több mint 180 ezer lejt kapott.

Pontát szerdán délelőtt idézte be a DNA, hogy ismertesse vele a vizsgálat eredményét. A miniszterelnök mintegy tíz perc után távozott, és csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy számára az derült ki: 2000 lejjel több adót fizetett, de nem kéri vissza az államtól.

DNA június 5-én jelentette be, hogy okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet, illetve az összeférhetetlenségi szabályok megsértésének gyanújával bűnvádi eljárást kezdeményezett Victor Ponta ellen. A vádpontok Victor Ponta 2007-2008-as ügyvédi tevékenységére vonatkoznak, amely időszakra a kormányfő mostani képviselői mentelmi joga nem terjed ki.

A DNA szerint Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot az azóta szenátorrá választott Dan Șova ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásául beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva. A teljes összeg a DNA szerint 181 439 lejre rúg, amiből a kormányfő két bukaresti lakást vásárolt. Emellett a gyanú szerint Șova ügyvédi irodája fizette gépkocsija lízingdíját is. Az ügyészség emiatt zárolta a miniszterelnök vagyonát.
 

Hirdetés