Kultiválódik Kolozsvár

A Kolozsvári Magyar Napok előtt-közben is van magyar kulturális élet Kolozsváron: öt ország fiataljai népesítik be jelenleg is a Bánffy-palota udvarát.
Hirdetés

Öt év szünet után született újjá a Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, Kultivál néven, ezúttal Kolozsváron. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szervezésében létrejövő – és az Európa Ifjúsági Fővárosa projektbe illeszkedő – fesztivál öt régió, Délvidék, Muravidék, Felvidék, Erdély és Magyarország fiataljait hozta el a Szépművészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palota udvarára, egy másfél napos, színes rendezvénysorozatra (részletes program itt).

A Kultivált Széman Péter, az EMKE elnöke nyitotta meg: ő a legpatinásabb rendezvényként jellemezte a fesztivált, amely számtalan ébren töltött éjszaka és nem várt támogatások által jött létre.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja újszerű, de nem előzmény nélküli kezdeményezésnek nevezte a fesztivált. A rendezvényt egyébként 1996-ban, Vajdaságban alapozták meg, 2004-ben pedig vándorfesztivállá alakult. Mile szerint „a fiatalság–kultúra kapcsolat a minőségi létezés záloga, amelynek megmentő ereje van.”
 
 
Borzási Sarolta, a Share föderáció magyar közösségért felelős alelnöke elmondta, hogy a Kultivál értékteremtő fesztivál nagyban hozzájárul Kolozsvár ifjúsági fővárosi címéhez. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a fesztiválnak kell legyen folytatása.
 
A szombat esti zárógálán jelen lesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is, Horváth Anna alpolgármesterrel, Hegedűs Csillával, az RMDSZ ügyvezető alelnökével és Gergely Balázs KMN-főszervezővel együtt. Addig is, bárki betérhet a Bánffy-palota udvarára egy kis kultiválódásra, a rendezvénysorozat jelenleg is zajlik.
 

Fotók: a Kultivál Facebook-oldala

Hirdetés