Kárpát-medencei magyar fiatalok sereglettek össze Váradon

Három év kihagyás után ismét megszervezik a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.
Hirdetés

Tizennégy évvel ezelőtt szerveztek először Kárpát-medencei szintű nyári egyetemet a Partiumi Keresztény Egyetemen. Három év kihagyás után az eseményt ismét megszervezik a kezdeményezők: a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED), a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE), a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD), a Z Generációért Alapítvány (Z Alap), és a Kárpát-Ifjúsági Egyesület (KIE). Munkájukat további hét partnerszervezet segíti.

A szervezők által kibocsátott közlemény szerint rendkívül fontos, hogy Nyári Egyetem újra jelen van a Kárpát-medence ifjú értelmiségét megszólító rendezvények palettáján, és összefogásra lesz szükség, hogy ez a következő években is így maradjon. A rendezvény idén a Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit fővédnöksége alatt zajlik. A hétfői hivatalos megnyitón a nyitóbeszédek rendjén a fővédnök mellett felszólalnak a rendezvénynek otthont adó Partiumi Keresztény Egyetem képviselői, Ft. Csűry István püspök, a szervezők, és végül, de nem utolsó sorban a Konrad Adenauer Alapítvány, a Nyári Egyetem friss támogatójának képviselője.

A rendezvényen nagyjából 100 egyetemi hallgató vesz részt,

akik a Kárpát-medence minden tájáról érkeznek: Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról, a Vajdaságból, Muravidékről és Erdélyből. A nyári egyetem idei fő témája Demográfia és migráció, mely két szakosztály keretében fog megvitatásra kerülni: társadalomtudományok és természettudományok.

A program színes, a szakosztályi előadásokon túl sor kerül különböző témájú plenáris előadásokra is, így például megvizsgálják a migrációt konzervatív szempontból, továbbá azt is, hogy mit is jelent a XXI. századi keresztényüldözés, és egyebek mellett az is kiderül milyen az iskoláskorúak demográfiai helyzete a Kárpát-medencében. Kiemelt plenáris előadást láthatnak azok a Nyári Egyetemen, akik már első nap jelen lesznek, hiszen a

köszöntő beszédek után filmpremier következik és beszélgetés a filmrendezőkkel.

Lukács Csaba és Marossy Géza dokumentumfilmjét, a Határon 1988-89 című alkotást láthatják hétfő délután. A film a nyolcvanas évek végén lezajló, Románia irányából megindult vándorlás történeteit rögzíti. Olyan romániai magyar túlélőket szólaltat meg, akik a politikai rendszer szorításából Magyarországon át egy jobb világba vágytak, és túlnyomó többségben illegálisan lépték át a határt.

Hirdetés

Mindemellett újságírói és szakértői viták is szerepelnek a programban a demográfia és migráció aktuális kérdéseiről. A rendezvényről bővebben a www.kmnye.ro honlapon lehet olvasni, itt elérhető a teljes program is. 

Fotó: KMNYE.ro/Archívum

Hirdetés