Megorrolt Orbán Viktorra a román külügy

Nem lehet a román-magyar kapcsolatok jobbításáról beszélni, míg a miniszterelnök revizionista jelképeket tesz közzé a Facebookon – írja a külügy.
Hirdetés

Történelmi jelképek szerepelnek a kormányfő közösségi oldalára feltöltött fotókon – válaszolta az MTI megkeresésére hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, miután a román külügyminisztérium előző nap kifogásolta Orbán Viktor Tusnádfürdőn feltöltött – Bukarest szerint revizionista jelképeket tartalmazó – fotóit.

A román külügyminisztérium Facebook-bejegyzésben kifogásolta vasárnap, hogy Orbán Viktor saját közösségi oldalán olyan, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn készült fotókat is közzétett, amelyek Bukarest szerint revizionista jelképeket tartalmaznak.

Orbán Viktor oldalán kéttucatnyi hangulatkép jelent meg az erdélyi szabadegyetemről: az egyik felvétel egy jelvényárus portékáját ábrázolja, aki Nagy-Magyarország-térképét megjelenítő kitűzőket is árul, másutt pedig székely zászlók láthatók.

„Sajnos alig egy nappal azt követően, hogy a pragmatizmus és a hatékony román-magyar kapcsolatok mellett emelt szót, a magyar miniszterelnök Nagy Magyarország- és Székelyföld-jelképeket tartalmazó képeket jelentetett meg Facebook-oldalán” – olvasható a román külügyi tárca bejegyzésében. A román külügy ezt revizionista jelképek népszerűsítéseként értékelte, amit elfogadhatatlannak nevezett. 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Hirdetés