Tragikus hír Tusványosról: meghalt Tóásó Előd felesége

A táborozók hiába várták a Bolíviából nemrég szabadult fiatalembert: Tóásó széke üresen maradt: Az ok: bolíviai felesége váratlan halála.
Hirdetés

Négy szék állt az asztal mellett, de csak hármat foglaltak el a Dikta-túrák címmel meghirdetett előadáson a tusványosi táborban: György Attila író, Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója és Marossy Géza rendező-operatőr. A nagy hiányzó Tóásó Előd volt, akinek bolíviai kálváriájáról és szabadulásáról sokat cikkezett a sajtó. Mint köztudott, Tóásó idén áprilisban a Magyar Baptista Szeretetszolgálat segítségével hagyta el Bolíviát, öt év tíz hónap elteltével, miután a börtönbüntetését letöltötte ugyan, de az útlevelét a bolíviai hatóságok mégsem adták vissza.

György Attila elmondta, csütörtök este még azt tervezték, hogy meggyőzik a szervezőket: az előadói asztalon ezúttal kivételesen ne ásványvíz, hanem sör legyen, hogy koccinthassanak Tóásó szabadulásának örömére. Az élet azonban döbbenetes módon írta felül a terveket: alig néhány órája érkezett a hír – amit először rossz tréfának gondoltak, de aztán több független forrás is megerősítette –, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóásó Előd Bolíviában maradt felesége, Maria Elena Fortun de Toasó. Ismeretes, hogy Tóasó a La Paz-i San Pedro börtönben ismerkedett meg feleségével, aki egy ellenzéki politikus, korábbi belügyminiszter lánya.

A hivatalos orvosi jelentés szerint Tóásó felesége három napja került kórházba, egy gyors lefolyású fertőzés következtében, az orvosok pedig nem tudták megmenteni az életét. Lukács Csaba elmondta, hogy a nő családja jelen állás szerint kizárja az idegenkezűséget, de ennél többet ők sem tudnak mondani.
 
Még nem tudni, Tóásó Előd elutazik-e felesége temetésére: a baptista szeretetszolgálat állja a költségeket, ha úgy dönt, hogy vállalja a bolíviai utazás kockázatait – de ezt egyelőre nem tanácsolják neki.

Hirdetés