Copy paste

Az iskolanévadó magyar személyiségek neveit a teljesen vagy majdnem teljesen elbukott érettségi vizsgákkal nem szabadna sárba tiporni.
Hirdetés

„A zetelaki Dr. Boros Fortunát Elméleti Líceum hírét azonban nem csak az origami- és a furulya-csoportok vitték el a nagyvilágba. Hanem az a tény is, hogy évek óta senki nem megy át az érettségin. Hagyjuk most a románt. A Matematika-Fizika Elméleti Középiskolában, amelynek iskolacímerében a Nap, a Hold és a Csillag mellett ott a számítógép is, a 2015-ös érettségin egyest vagy hozzá közeli jegyeket kaptak matematikából és informatikából.

Az 1895-ben Zetelakán született és Capul Midia-i kényszermunka táborban 1953-ban elhunyt Boros Fortunát Domokos erdélyi ferences rendi tartományfőnök nyomdákat működtetett, folyóiratokat jelentetett meg, doktori fokozatot szerzett, huszonhét könyvet és 302 cikket írt. Gondolom, az iskola névadó ünnepségén sokan hivatkoztak rá, és munkásságát követendő példaként állították a diákság elé.

Ezt a nevet, és más, iskolanévadó magyar személyiségek neveit a teljesen vagy majdnem teljesen elbukott érettségi vizsgákkal nem szabadna sárba tiporni.

Javasolom: változtassanak nevet! Hagyják meg csupán a települések nevét. És néha döbbenjenek rá, hogy milyen szakadék tátong a honlapokon megfogalmazottak és a valóság között.

Hirdetés

És nem csupán az iskolák esetében.

Valahogyan próbáljuk meg a zászlók és szobrok mögött jobban meglátni a népet. Nem csupán a múltját, hanem a jelenét és a lehetséges jövőjét is. És a mindig másokra mutogatás helyett egy kissé önmagunkba fordulni. Tanulságos felfedező körút lenne. Legalább olyan tanulságos, mint ez a copy-paste.”

Hirdetés