Gigacsalás az érettségin Bihar megyében

Volt biztonsági kamera az osztálytermekben, ennek ellenére a tanárok engedélyezték a másolást.
Hirdetés

108 diákot kizártak az érettségiről a Bihar megyei Vaskohszikláson kedden, miután kiderült: a városban a felügyelő tanárok engedték őket puskázni, illetve egyenesen segítettek nekik csalni. Az ügyben egyelőre az oktatási minisztérium folytat kivizsgálást.

A Bihar megyei vizsgabizottság azt követően döntött a város műszaki szakközépiskolájában az érettségi alatt készült video- és hangfelvételek elemzéséről, miután a javítótanárok jelezték, hogy több dolgozat tartalma szóról szóra ugyanaz.

A bizottság mind a tizennégy osztályterem felvételeit megvizsgálta arra a napra vonatkozóan, amikor a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból – matematikából vagy történelemből – írásbeliztek a diákok, és megállapították, hogy tíz teremben engedték a felügyelő pedagógusok, hogy a tanulók puskázzanak, valamint lemásolják egymás dolgozatát.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter vasárnap rendelt el kivizsgálást, míg az Országos Érettségi Bizottság kezdeményezte az érintett felügyelő tanárok, valamint a műszaki szakközépiskolában működő vizsgabizottság elnökének és tagjainak kihallgatását. Az illetékes intézmények ugyanakkor írásban értesítették a történtekről a hatóságokat.

A kivizsgálás keretében egyenként ellenőrizték, hogy melyik diák hogyan járt el a vizsgán, és kizárták az érettségiről azokat a végzősöket, akik csalás útján szereztek információkat, és természetesen dolgozatukat is megsemmisítik.
 

Hirdetés