Fölszállott a dácsiai sas Aranyosgyéresen

Román és amerikai katonák gyakorlatoznak a sasok fedélzetein.
Hirdetés

Háromszáz román és háromszáz amerikai katona vesz részt a Dacian Eagle 2015 nevű hadgyakorlaton, mely júliustól szeptemberig tart az Aranyosgyéres melletti légi bázison – közölte hétfőn honlapján a védelmi minisztérium.

A hadgyakorlaton a román légi erők hat MiG21 LanceR vadászgéppel, és öt IAR-330 Puma helikopterrel és az ezeket kiszolgáló katonákkal, az amerikai légi erő pedig 12 F-15-ös többfunkciós vadászgéppel, és az ezeket kiszolgáló személyzettel vesz részt.

A Dacian Eagle 2015 hadgyakorlat – a minisztérium közleménye szerint – az aranyosgyéresi román-amerikai gyakorlatok sorába illeszkedik be. Keretében

a NATO légi műveleteknek megfelelő technikákat, taktikákat és eljárásokat gyakorolják a két ország katonái.

Mircea Duşă védelmi miniszter április 15-én jelentette be, hogy az elkövetkező időszakban folyamatos lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán. A miniszter azt is bejelentette, hogy Románia felkészíti katonai repülőtereit a Portugáliától vásárolt F-16-os harci repülőgépek fogadására. A félévesre tervezett aranyosgyéresi repülőtérfelújítás az év második felében kezdődik.

Hirdetés

Az aranyosgyéresi légi bázison május elejétől június végéig román-portugál hadgyakorlat, március vége és június eleje között pedig egy másik román-amerikai hadgyakorlat zajlott.

Fotó: rumaniamilitary.files.wordpress.com

Hirdetés