A kutya ugat, a karaván halad

A történelemhamisítás – emlékeznek még a mondásra, miszerint mától kezdve minden másként volt? – tényállását kimerítő esetet az a jelenlegi vezetés követte el, amely már a múltban is kitűnt korrektnek aligha mondható magatartásával.
Hirdetés

„Az elmúlt hét talán legérdekesebb híre szerint a román királyi kancellária levélben közölte, hogy képviselője július elején tájékozódás végett visszatér a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. A történet ismerős, és nagy port kavart ezelőtt egy hónappal. Miről is van szó? Arról az emléktábláról, pontosabban annak szövegéről, amit május 18-án Margit hercegnő és Radu herceg jelenlétében avattak, s amelyen a következő szöveg áll: »I. Mihály, Románia királya írta alá 1945-ben a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem megalapításáról szóló törvény­erejű rendeletet«.

Nos, a szöveg enyhén szólva csúsztatás, magyarán: szemenszedett hazugság. A hivatkozási alapul szolgáló dokumentumban Mihály király nem az orvosi egyetem alapításáról, hanem a kolozsvári magyar tannyelvű egyetem létrehozásáról rendelkezett, amely aztán a Bolyai Tudományegyetem nevet vette fel. (…)

A történelemhamisítás – emlékeznek még a mondásra, miszerint mától kezdve minden másként volt? – tényállását kimerítő esetet az a jelenlegi vezetés követte el, amely már a múltban is kitűnt korrektnek aligha mondható magatartásával. Elég, ha csak a jelenlegi rektorát, Leonard Azamfirei-t és annak elődjét, Constantin Copotoiut, valamint a Klara Branzaniuc-ot ért plágiumvádakra utalunk, amelyek alól a mai napig nem tisztázták magukat.

Az előzmények ismeretében komoly kételyeink vannak azt illetően, hogy lesz-e, lehet-e konkrét következménye az említett tájékozódó látogatásnak.”

Hirdetés