Más megyében javítják az érettségi dolgozatokat – de mi lesz a magyarokkal?

Így kerülnék el a csalásokat. Csakhogy kérdés,hogyan javítják majd Konstanca megyében a Hargita vagy Bihar megyei magyar diákok dolgozatait.
Hirdetés

Más megyében javítják majd az érettségizők írásbeli dolgozatait, az erre vonatkozó miniszteri rendelet már a most zajló záróvizsgán, a hétfőn kezdődő írásbeli vizsgákkal érvénybe lép – jelentette be tegnap Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A jelenleg zajló, júniusi–júliusi érettségi írásbeli dolgozatait már más megyékben javítják, mint ahol azokat írták – jelentette be kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető ezzel megerősítette azt, amit korábban Vasile Şalaru államtitkár mondott, miszerint az írásbeli dolgozatokat a megyei vizsgaközpontban gyűjtik majd össze, és a csendőrség közreműködésével egy másik megyébe küldik javításra. Az eljárást a pedagógusi versenyvizsgákon már alkalmazzák, és most az érettségire is kiterjesztenék.

A minisztériumi illetékesek szerint a javítási helyet sorshúzással döntik el, így nem lehet majd előre tudni, hogy melyik megyéből hova kerülnek a dolgozatok.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) közleményben üdvözölte a minisztériumi döntést, úgy vélve, hogy a dolgozatok javítására vonatkozó módosítás még átláthatóbbá teszi a középiskolások záróvizsgáját. „Így sem a végleges eredményekre, sem a javító tanárokra nem vetül a gyanú árnyéka” – mutatott rá Simion Hăncescu, az FSLI elnöke. Hozzátette, a megfelelő felügyelet és az új javítási módszer révén már nem lesz lehetséges az, hogy egyes diákok előnyt élvezzenek más társaik rovására.

A minisztériumi döntést azonban nem mindenki értékeli. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy abban semmi logika nincs.

Hirdetés

Kifejtette, nem hitte, hogy a múlt héten Vasile Şalaru oktatási államtitkár által felvetett módosítást valóban életbe lépteti a minisztérium, hiszen az új javítási módszernek két hatalmas akadálya van. Az egyik a magyarok által lakott megyékre vonatkozik.

„Amennyiben sorshúzással döntik el, hova szállítják a dolgozatokat, hogyan tudják majd kijavítani például a Kovászna megyei munkákat, ahol a diákok kétharmada magyar nyelven érettségizik?” – tette fel a kérdést a szakember. A főtanfelügyelő hozzátette, kérdéses, ki fogja kijavítani a háromszéki dolgozatokat, ha Tulcea megyébe viszik azokat, hiszen ott nincsenek magyarul értő tanárok.

A másik nagy akadály általában érinti a megyéket, hiszen ezek mérete nem azonos.
 

Hirdetés