Mégis, kinek a korrupciója?

Ha már összehasonlítunk, tudják önök, mennyi a magasabb rangú magisztrátusok (ügyészek és bírók) fizetése és ennek megfelelően a nyugdíja? Megnyugtatom önöket: jóval, de jóval nagyobb a parlamenti képviselőkénél!
Hirdetés

„A honatyák »különnyugdíjáról«. Az egyik félnek igaza van abban, hogy a képviselők és szenátorok nincsenek megfizetve rendesen, azaz motiválóan (mert nincsenek, semmilyen összehasonlításban!), hogy – különösen az új, csökkentett létszámú parlamenttel számolva – az összeg, amiből fedezni lehet a kiadást, nemzetgazdasági szempontból elenyészően kicsi: a különnyugdíj-alapnak is mindössze egy százaléka, hogy tehát az ellenzék részéről tulajdonképpen álság és populizmus az egész tiltakozás… (Dicséretes az RMDSZ diszkréciója ebben a kérdésben.)

A másik félnek igaza van abban, hogy a parlamenti tagainak rengeteg alkalma és lehetősége van megvagyonosodni (kapcsolati háló, információkhoz való hozzáférés, strómanok stb.), hogy érzékenységet sért a »különnyugdíj« egy olyan országban, ahol olyan alacsonyak a bérek és olyan sok a szegény ember. (Ráadásul tudjuk, hogy a taxisofőrök vagy a fodrászok, és még sokan mások jobban csinálnák, mint azok ott, akik egész nap csak alusznak…)

Én egy másik érdekes szempontot, majd egy megoldási lehetőséget vetnék fel. Ha már összehasonlítunk, tudják önök, mennyi a magasabb rangú magisztrátusok (ügyészek és bírók) fizetése és ennek megfelelően a nyugdíja? Megnyugtatom önöket: jóval, de jóval nagyobb a parlamenti képviselőkénél! És mintha a megszorítások idején sem csökkent. Vagy tudják például, milyen állami luxuslakásokban laknak – találomra: Livia Stanciu vagy Augustin Zegrean – potom házbérért, amit amúgy is az intézményük fizet, tehát ingyen?

S ha már itt tartunk: emlékeznek Zegrean rokkantsági különnyugdíjára? (»Gyengénlátóként« havi háromezret zsebelt be – és szó, ami szó, a döntései valóban olyanok voltak…) Az alacsonyabb beosztású magisztrátusoknak nyilván kisebb a fizetése, de ők jóval többen vannak, mint a törvényhozók, és – mint tudjuk (csak mindegyre elfelejtjük) – nem tartoznak felelősséggel a döntéseikért, emberi sorsokat tönkretevő hibáikért!

Végül röviden a megoldási lehetőség: a kiemelt nyugdíjat csak azok a képviselők kapják, akiknek – és értelemszerűen közvetlen családtagjuknak (gyermekeiknek, házastársuknak) – majd nyugdíjasként nincs más jövedelmük, üzleti vállalkozásuk…”

Hirdetés