Összebútorozik a PSD két szatellitpártja

A Tăriceanu-féle PLR és a börtönben ülő Voiculescu PC-je egyesül ALDE néven.
Hirdetés

ALDE, azaz Liberálisok és Demokraták Szövetsége lesz a neve a legújabb romániai pártnak, amely Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök Liberális Reform Pártja (PLR) és a – jelenleg korrupcióért börtönben ülő – Dan Voiculescu médiamágnás által alapított, Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter által vezetett Konzervatív Párt (PC) fokozatos fúziójából jön létre.

A PSD-vel együtt kormányzó kispártok egyesülését az alapítók jelentették be csütörtökön.

Az új párt elnevezését ugyanúgy ALDE-nek fogják rövidíteni, mint az Európai Parlament liberális frakcióját (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért).

A PC (illetve annak elődje, a Román Humanista Párt – PUR) 2000 óta van jelen a bukaresti törvényhozásban, de sosem önállóan jutott mandátumhoz: mind a négy választáson a szociáldemokratákkal alkotott választási szövetséget, amelybe a PC a Voiculescu-féle médiatröszt közvélemény-formáló erejével szállt be. A PC elnöke és alapítója között egyébként az utóbbi bebörtönzése óta megromlott a viszony: egyebek mellett Voiculescu a pártfúziót sem támogatja.

Hirdetés

A PLR-t azok a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kilépett politikusok hozták létre tavaly, akik nem voltak hajlandók ellenzékbe vonulni, hanem továbbra is Victor Ponta kormányát támogatták, amikor felbomlott a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL).

A magát jobbközép politikai alakulatnak tartó új párt a „hagyományos” politikai irányokhoz képest „harmadik” lehetőségként, az egyéni szabadságjogok védelmezőjeként határozza meg magát – mutatott rá Tăriceanu.

Hirdetés