Nagyon súlyos korrupciós ügy robbant Biharban

Két hét alatt 738 személy fordult meg a Bihar megyei nyugdíjhivatal sérült személyekre specializálódott bizottságánál, ebből 733 kenőpénzt adott.
Hirdetés

Rendőrök és kommandósok szállták meg szerdán a Bihar megyei nyugdíjhivatal épületét, ahol gyakorlatilag mindent átkutattak, beleértve az igazgató, Leontin Ţîrle irodáját is. Ezzel egy időben a megye további 35 másik pontján végeztek házkutatást korrupciógyanú miatt.

Az Erdon.ro beszámolója szerint az akciót személyesen a megyei rendőrfőnök koordinálja, Gheorghe Berce ügyész felügyelete mellett. 120 rendőr vett részt az akcióban, szakmai segítséget nyújtott a Román Hírszerző Szolgálat is. Összesen 16 személy érintett: orvosok, asszisztensek, vállalkozók, továbbá Dan Chirla, Avram Iancu település alpolgármestere.

A gyanú szerint kenőpénzekért sérült személyekként nyugdíjaztak egyébként egészséges személyeket.

Két hete figyelték meg az illetékes bizottságot, ez idő alatt 738 személy fordult meg az irodában és 733 adott kenőpénzt. Egy nyugdíjazás 200–400 euróba került, míg egy felülvizsgálat 100–400 euró. A nyomozók szerint, aki nem fizetett, annak hiába voltak rendben a papírjai, az ügyét hónapokig nem továbbították Bukarestbe.

A házkutatás egyébként eredményes volt: egy orvosnő édesanyjának házában 120.000 dollárt és 350.000 lejt találtak, míg egy másikról az derült ki, hogy 15 ingatlan birtokosa.

Hirdetés

Az Erdon.ro úgy tudja, hogy összesen 37.833 olyan személyt tartanak nyilván, aki betegnyugdíjasként van regisztrálva, az összes vonatkozó esetet egy új bizottság fogja átvizsgálni. 

Fotó: Vocea Transilvaniei

Hirdetés