Megóvta a bírságot a „feketén vágó” Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer, Réty, fűrészüzem, bírság, óvás Törvénytelen működés miatt tetemes bírsággal sújtották a fafeldolgozót. Most ellentámadásba lendült.
Hirdetés

Bírósághoz fordult a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó a környezetvédelmi őrség által a rétyi fűrésztelepére kiszabott pénzbírság miatt. A cég illetékesei szerint a hatóságok törvénytelen módon jártak el és büntettek, ezért a jegyzőkönyv semmissé tételét kérik. Az osztrák vállalat kitart korábbi állításpontja mellett, mely szerint márciusban, illetve áprilisban csupán próbaüzemeltetés zajlott Rétyen.

A vállalat állásfoglalásban a cég illetékesei egyrészt arról tájékoztatnak, hogy szerdán óvást nyújtottak be a bíróságra, kérve az ítélőszéktől, hogy nyilvánítsák semmisnek az Országos Környezetvédelmi Őrség május 19-én kiállított jegyzőkönyvét. Ez a dokumentum rendelkezik arról, hogy a rétyi fűrész-üzemben minden, az építkezéshez nem köthető tevékenységet le kell állítani, illetve a 30 ezer lejes bírság kiszabásáról.

Az országos hatóság háromszéki munkatársai két civil szervezet – a fogarasi Neuer Weg és a bukaresti Bankwatch – kérésére mentek ellenőrizni Rétyre, állításuk szerint a május 6–19. közötti időszakban. A vizsgálat során megállapították, hogy a telepen – noha nem rendelkeznek a szükséges környezetvédelmi engedéllyel – szabályos termelés folyt.

Az osztrák társaság közleménye szerint az ellenőrzés csupán május 6–7-én zajlott, majd ennek nyomán kiállítottak egy vizsgálati jegyzéket. Az ebben megfogalmazottakat – a vállalat közleménye nem tér ki a részletekre – a rétyi üzemben betartották. Ezt követően a felügyelők csak 19-én tértek vissza, megállapítva, hogy kihágás történt, mivel szerintük a telepen márciusban és áprilisban a környezetvédelmi engedély hiánya ellenére fafeldolgozás zajlott. A tetemes bírságot is ekkor rótták ki.
 

Hirdetés