Munkagépekkel mosta a pénzt Kiss Sándor

Állítja az Átlátszó Erdély blog DNA-iratokra hivatkozva. A munkagépeket eladó, majd visszavásárló debreceni cég mindent tagad.
Hirdetés

Túlértékelt munkagépek vételárába rejtette a kenőpénzt a debreceni Keviép Kft., amellyel 11 éve lefizette Kiss Sándort, a Bihar Megyei Tanács alelnökét és, akinek a közbenjárására megkapta a cég a nagyváradi hulladéklerakó építését és üzemeltetését – áll a DNA Kiss Sándor előzetes letartóztatását kérő jelentésében, amelyből az Átlátszó Erdély oknyomozó blog közölt részleteket.

Eszerint 2004 elején két cég – a debreceni Keviép Kft., valamint a nagyáradi Selina cégcsoport – összesen mintegy 400 ezer eurónyi csúszópénzt fizetett Kiss Sándornak, a Bihar megyei RMDSZ elnökének és a néhai Mudura Sándornak azért, hogy megnyerjenek egy sor közbeszerzést. Ezek közül a legfontosabb a hulladéklerakóra meghirdetett, 12 millió euró értékű közbeszerzés volt.
 
A tranzakcióban kulcsszerepe volt Bojtor Vilmos Lászlónak és angliai cégének, ugyanis az vett meg tíz munkagépet a Keviéptől 187 ezer euróért, és 508 ezer euróért adta el a Keviép romániai cégének, az East Bau Constructnak. Az angliai cégből aztán Bojtor, Kiss és Mudura Sándor mintegy 300 ezer eurót vett ki készpénzben.
 
A jelentés ellenére Kiss Sándort múlt héten még sem helyezték előzetes letartóztatásba, csupán bírói felügyelet alá.
 
A Keviép Kft pedig ma közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben tagadja, hogy bármi módon érintett volna a Kiss Sándor Bihar megyei RMDSZ-elnök korrupciós ügyében. „Társaságunk minden kivitelezési szerződését tisztességes verseny alapján nyerte el, szakmailag igazoltan, a szigorú feltételeknek eleget téve. Megjegyezzük, hogy ennek az ellenkezőjére egyetlen hatóságnak sem sikerült bármilyen bizonyítékot felmutatni” - áll a közleményben.
 
A Keviép vezetősége szerint a céget politikai alapú eljárásba vonták be, és ezzel csorbították a jó hírnevét. A cégvezetők bíznak a romániai igazságszolgáltatásban, és remélik, gyorsan befejeződik a büntetőeljárás, „és nem válunk egy koncepciós eljárás járulékos veszteségévé az addig történő hitelrontás miatt”.
 
További részletek a Keviép és Kiss Sándor közötti ügyletekről az alábbi linken.
 
Kép forrása: az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Facebook-oldala
 

Hirdetés