Bizalmatlankodik az ellenzék

Azért, mert a kormány szerinte korlátozni akarja a külföldön élő állampolgárok választójogát. És nem azért, mert a DNA vizsgálja Pontát.
Hirdetés

 Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a parlamentben pénteken a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Victor Ponta vezette szociáldemokrata kormány ellen.

 
Az ellenzéki PNL a külföldön élő román állampolgárok választójogának állítólagos korlátozását, a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadásának halogatását kéri számon a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül szerveződött kormánykoalíción.
 
A PNL éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis államfő főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök ellen. A kormány az ellenzék szerint ugyanis rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban állók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

A PNL most azzal vádolja a szociáldemokratákat, 

hogy a választási reform előkészítésénél is „időhúzásra játszanak”, és nem akarnak olyan szabályozást elfogadni, amely arányos képviselethez juttatná a parlamentben a külföldön dolgozó, mintegy hárommillió román állampolgárt a jövőre esedékes választásokon.
 
A pénteken beterjesztett indítványt a házszabály szerint jövő héten olvassák fel a törvényhozásban, a honatyák pedig elvileg június közepén szavaznak róla.
 
Ponta ellen pénteken bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség, de a PNL szerint a bizalmatlansági indítvány nem a politikus „bűnügyeit”, hanem politikai tevékenységét célozza. A PNL a kormányfő elleni korrupciógyanútól függetlenül, már korábban döntött a bizalmatlansági indítvány benyújtásáról.

Pontának kényelmes többsége van a parlamentben, 

így az ellenzéknek csekély esélye van a kormány megbuktatására. Ráadásul a decemberben ellenzékbe vonult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja a bizalmatlansági indítványt, ha az csak a levélben való voksolásról szól.
 
A bizalmatlansági indítvány elfogadásához – ami a kormány leváltását eredményezné – minősített többség, azaz a törvényhozók (nem csak a jelenlévők) többségének támogató voksára van szükség.

Hirdetés