Őrizetbe vette a Bihar megyei RMDSZ elnökét a DNA

A Bihar megyei tanács alelnöki tisztségét is betöltő Kiss Sándort a gyanú szerint 600 ezer euróval fizette le a Selina cég.
Hirdetés

Az országos korrupcióellenes ügyészség kedd délelőtt hallgatta ki Kiss Sándort, a Bihar megyei önkormányzat alelnökét, a megyei RMDSZ elnökét és Beniamin Rust, a Selina cég tulajdonosát. Az ügyészek a kihallgatás után úgy döntöttek, hogy Kiss Sándort csúszópénz elfogadása, hivatali visszaélés és pénzmosás, a vállalkozót pedig pénzmosás gyanújával őrizetbe veszik.

A korrupcióellenes ügyészség 2014 áprilisában közölte, hogy bűnvádi eljárást indított Kiss Sándor ellen, akit három, 2003 és 2006 közötti ügyben gyanúsít csúszópénz elfogadásával. A DNA akkor arról is tájékoztatott, hogy az ügyeknek Románián kívüli szálai is vannak, ezért a nyomozásban együttműködött a magyarországi, hollandiai és németországi hatóságokkal. 

Kiss a megyei önkormányzat elnökeként 600 ezer eurót vett el a Selinától

annak érdekében, hogy előnyben részesítse a céget a korábban szociális lakások helyszínének kijelölt Luceafărul lakónegyed Aradi úti és Egyetem utcai telkeinek értékesítése során. A tranzakcióval 8,6 millió eurós kárt okozhattak a megyei önkormányzatnak.  További 100 ezer euró fejében Kiss több közbeszerzési eljáráson előnyben részesítette a vállalatot.

Ugyanebben az ügyben indított eljárást az ügyészség a Keviép tulajdonosa, Miklóssy Ferenc és fia, az East Bau Construct vállalat tulajdonosa, Miklóssy Ferenc László ellen. A debreceni cég állítólag 300 ezer eurót adott át Kissnek és az időközben elhunyt Mudura Sándornak, a Lotus bevásárlóközpont tulajdonosának, hogy járjanak közben, a Keviép építhesse meg és működtesse a váradi szemétlerakót.

Az ügyészek kezdeményezték Kiss és Rus előzetes letartóztatását.

Hirdetés

A politikus 2000 óta tölt be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban az önkormányzat alelnöke volt. 

Kiss Sándor a bűnvádi eljárás tavalyi elindításakor nyilatkozatot juttatott el a sajtóhoz, melyben közölte, hogy a nyomozó hatóság többször vizsgálta már az említett ügyeket, és mindig vádemelés nélkül zárta le a nyomozást.

Hirdetés