A zsűri nagydíját kapta a Saul fia Cannes-ban

Nemes Jeles László filmje a cannes-i filmfesztivál második legfontosabb díját vitte el. Az Arany Pálma Franciaországban maradt: Jacques Audiard nyerte el Dheepan című filmjéért.
Hirdetés

Most ért véget az idei Cannes-i Filmfesztivál díjkiosztó gálája, és ha lehet hinni az élő közvetítésnek – márpedig a saját szemének hisz az ember -, Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia a legfontosabb európai filmszemle nagydíját vitte el.

A Grand Prix, nevével ellentétben, mégsem „A” legjelentősebb díj a fesztiválon, mert az az Arany Pálma – de figyelembe véve, hogy magyar film még nem nyerte el ezt a kitüntetést, illetve hogy – mint fentebb írtuk – ez a rendező első egészestés filmje, óriási eredménynek számít. A láthatóan – és érthető módon – elérzékenyült Nemes Jeles a kiváló dán színművésztől, Mads Mikkelsentől vehette át a nagydíjat, ami már önmagában felér egy kitüntetéssel.

A film főszerepét Röhrig Géza, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán végzett, 15 éve New Yorkban élő költő, amatőr színész alakítja, egyik fontos mellékszerepében pedig Molnár Levente kolozsvári színművészt láthatjuk.

Nemes Jeles László átveszi a nagydíjat Mads Mikkelsentől (fotó: a Cannes-i Fesztivál hivatalos Facebook-oldala)

A Saul fia sikere nem érte meglepetésként azokat, akik követték az elmúlt hét cannes-i eseményeit: a 37 éves magyar rendező filmje már a bemutató óta a fesztivál egyik favoritjának számított, a közönség és a szakma egyaránt szerette (szombaton elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének, a FIPRESCI-nek a díját és egy rangos francia kitüntetést is).

A kritika különösen az alkotás újító szellemét emelte ki: a zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A film alaptörténete szerint a főhős, Saul az egyik áldozatban saját fiát véli megismerni, és elhatározza, hogy tisztességes módon temetteti el a holttestet.

Egyes kritikusok szerint a Saul fia az első olyan film, amely választ ad arra a művészi kérdésre, hogyan lehet a holokausztot filmen ábrázolni.

A román filmművészet sem távozott egyébként díj nélkül az idei cannes-i mustráról: Corneliu Porumboiu A kincs (Comoara) című filmje az Un Certain Regard (Egy bizonyos tekintet) című szekciójának Un Certain Talent díját vihette haza.
 

És akkor íme a Cannes-i Filmfesztivál idei díjai:

Legjobb forgatókönyv: Michael Franco: Chronic

Hirdetés

Legjobb színésznő díja megosztva: Rooney Mara (Carol) és Emmanuelle Bercot (Mon roi)

A zsűri díja: Jorgosz Lantimosz: Lobster

Legjobb férfi színész: Vincent Lindon (The Measure of a Man)

Legjobb rendezés: Hou Hsiao-Hsien (Assasin)

A zsűri nagydíja: Nemes Jeles László: Saul fia

Arany Pálma: Jacques Audiard: Dheepan

Életműdíj: Agnès Varda

Címlapfotó: TASR-AP

Hirdetés