Tudták, hogy Katalónia az EU tagállama?

Az Európai parlament bevette Katalóniát az EU-tagállamok közé, 29-iknek. Sajnos bakiról van szó. Egyelőre!
Hirdetés

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz bocsánatot kért, mert a hivatalos dokumentumokban a spanyol autonóm régió, Katalónia tévedésből az Európai Unió 28 tagállama mellett szerepelt, mintha független állam lenne, tudósít a TheLocal.es.

Enrique Calvet Chambon spanyol euroképviselő panaszt tett Schulznál, melyben azt állítja, hogy az EP hivatalos dokumentumaiban Katalónia az EU 28 tagállama mellett szerepel, mintha független állam lenne. Calvet hétfőn azt írta a Facebookon, hogy Schulz levélben elismerte a hibát.

A képviselőknek kiosztott naptárakban, a tagországok nemzeti Parlamentjeinek elérhetőségei között a katalán Parlamentről is szerepeltek információk, ami Calvet szerint „azt a benyomást keltette, hogy nemzeti státuszt tulajdonítottak ennek a regionális Parlamentnek”, és ez helytelen volt más régiókkal szemben.

„Ez egy komoly politikai következményekkel járó tévedés, és a többi spanyol és európai régióval szembeni szerencsétlen diszkrimináció”, írta a Facebookon Calvet.

„Tekintettel az egy ideig észrevétlenül maradt érthetetlen hibára, a spanyol állampolgárok egységének és egyenlőségének védelmezésével kapcsolatos politikai kötelességemnek megfelelően és az európai régiók iránti tiszteletből panaszt tettem az Európai Parlament elnökénél, sikerrel”, írta.

Hirdetés

Schulz Calvetnek írt személyes válaszában elismerte, hogy egy „szerencsétlen tévedésről” van szó, és az EU egyik főosztálya „azonnal belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen okból került be a katalán Parlament az euroképviselőknek kiosztott 2015-ös naptár végén szereplő információk közé”.

„Köszönetet kívánok mondani önnek, hogy felfedezte és tájékoztatott erről a hibáról. Ezáltal lehetővé válik majd a hiba kijavítása a következő kiadásokban, a 2016-ossal kezdve, melynek nyomtatása idén nyáron kezdődik”, írta Schulz.

A madridi kormány és a barcelonai hatóságok kapcsolatai egyre feszültebbek, amióta Katalónia jelenlegi elnöke, Artur Mas kampányt indított Északkelet-Spanyolország erős, 7,5 millió lakosú régiójának függetlenségéért.

Hirdetés