Újra rengett a föld Nepálban

Ritka erejű utórengés rázta meg Nepált és a szomszédos országokat bő két héttel a pusztító erejű, 7,9-es erősségű földrengés után.
Hirdetés

Kedden újra nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint dél körül Nepál keleti részét – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). 

Beszámolók szerint a földmozgás miatt legalább 25-en életüket vesztették, közülük öten Indiában és egy személy Tibetben. Mintegy ezer ember sérült meg az újabb rengés következtében, több épület összedőlt.
 
A földmozgás epicentruma a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze 18,5 kilométeres mélységben volt. Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.
 
Még hónapokig várhatók Nepál térségében utórengések, de ezek magnitúdója és gyakorisága az idő előrehaladtával csökkeni fog – mondta el Varga Péter szeizmológus az M1 aktuális csatorna déli híradójában. Hozzátette: ilyen nagy erősségű utórengések elő szoktak fordulni, de viszonylag ritkán.
 
Április 25-én a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés volt a nepáli fővárosban és környékén. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma nyolcezer fölé emelkedett, és több mint tízezren megsebesültek.

 

Hirdetés