Állva tapsolunk, ha ezt rendesen megcsinálják

A kormányzat is rájött végre, hogy az internet nem (csak) játék.
Hirdetés

Kötelező iskolai tantárgy lehet az internetes biztonság – mondta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Cyberint Központjának vezetője.

Florin Cosmoiu szerint erre azért van szükség, mivel a diákok egyre fiatalabb kortól kerülnek kapcsolatba az internettel, ezzel pedig egy sor biztonsági kockázattal is szembesülnek.

A SRI-illetékes, aki részt vesz a Bukarestben zajló kiberbiztonsági találkozón, elmondta: a kormányzat a tantárgy bevezetése mellett azt is tervezi, hogy egyetemi képzési és továbbképzési lehetőségeket is létrehoz, hogy megfelelő számú, az internetes biztonság témakörére specializálódó szakember oktathassa az új tantárgyat.

A kérdést megvitatta a Legfelsőbb Védelmi Tanács, és szerepelt parlamenti szakbizottságok napirendjén is.

Hirdetés

Cosmoiu szerint a tantárgyat várhatóan gimnáziumi szinttől vezetik be a közoktatásban, a diákok így megtanulhatják, hogyan kerüljék el az adat- és identitáshalász jelenségeket, hogyan védjék személyes adataikat, hogyan kommunikáljanak biztonságosan e-mailben vagy a közösségi oldalakon.

Az adatlopások és a rosszindulatú szoftverek terjedése egyébként jelentős mértékben a felhasználók hiányos ismereteinek tulajdonítható.

Hirdetés