Új IMF-hitelre lesz szükség az adócsökkentéshez

Bár szabadulna tőlük, de az ördög ügyvédjeként is szüksége lesz Romániának a nemzetközi hitelezőkre - mondja Mugur Isărescu.
Hirdetés

A Román Nemzeti Bank kormányzója szerint Romániának szüksége lesz újabb megállapodásra a nemzetközi hitelezőkkel, különben Bukarest nem tudja hitelesen meggyőzni a pénzpiacokat tervezett nagyszabású adóreformjának fenntarthatóságáról.

Mugur Isărescu újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: tapasztalata szerint Romániának szüksége van nemzetközi pénzügyi partnerekre, mert ők hitelességet és komolyságot adnak Bukarestnek, és néha szükség van „az ördög ügyvédjére”. „Még akkor is ha a tárgyalások nem mindig kellemesek, veszekedned kell a hitelezőkkel, a partnerségük hasznos” – mondta. 
 
Hozzátette: nem látja, hogy a kormány miként tudná meggyőzni a nemzetközi piacokat arról, hogy az általa tervezett adóreform hiteles a külföldi hitelezők támogatása nélkül. Arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben nem sikerül elfogadtatni az adóreform hitelességét, a román gazdaság finanszírozásának költségei drágulhatnak, és ez a költségnövekedés semlegesítheti az adóreformtól remélt nyereséget.
 
A kormány jelentős adócsökkentést tervez. Első körben június 1-jétől, második körben január 1-től lépnek életbe az adócsökkentési intézkedések. Ez utóbbiak akkor, ha a parlament is megszavazza a kormány által beterjesztett adótörvény-módosítást. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a tervezett adócsökkentésekkel kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy 2016-ban jelentősen megnőhet az államháztartás hiánya.
 
A kormány nem akar újabb nemzetközi hitelmegállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében, Victor Ponta miniszterelnök rugalmas hitelvonal nyitását tartja célszerűnek, de egyelőre vitái vannak az IMF-el és az Európai Bizottsággal a szeptemberben lejáró elővigyázatossági típusú hitelmegállapodás keretében vállalt kötelezettségek teljesítéséről. Így egyelőre kérdéses az is, hogy Bukarest le tudja-e zárni sikeresen a folyamatban lévő hitelszerződést.

Hirdetés