Ezért énekelhető el bárhol, bármikor a magyar himnusz

Az azóta leváltott Kovászna megyei prefektus több dolgot is benézett a bírságolás hevében.
Hirdetés

Megkapta a Magyar Polgári Párt (MPP) a sepsiszentgyörgyi bíróság áprilisi alapfokú ítéletének indoklását, amely azt részletezi, hogy az alapfokú ítélet szerint miért szabad bárhol, bármikor elénekelni a magyar himnuszt.

Az MPP-t tavaly december 2-án bírságolta meg Marius Popică, Kovászna megye azóta leváltott prefektusa amiatt, hogy a párt által 2014. június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. Az MPP ezért beperelte a prefektúrát.

A bíróság indoklását Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke ismertette. Szerinte ha decemberben a pártok mozgósítására nem gyűl össze több ezer ember „énekórát tartani” a prefektusnak, talán nem így alakul a bírósági döntés sem, ezért az ítélet a magyar összefogás győzelmeként értékelhető.

Kulcsár-Terza szerint a bíróság három pontban is igazat adott a felperes MPP-nek. Egyrészt

semmisnek nyilvánította a prefektúra büntetését,

mert nem jó jogi személynek rótták ki, sem a trianoni megemlékezést szervező városi MPP, sem a büntetés címzettje, a megyei szervezet nem rendelkezik jogi személyiséggel, így nem bírságolható – áll a hivatalos dokumentumban.

Ugyanakkor a bíróság kimondja azt is, hogy egy kormányhatározat nem módosíthat törvényt, így az a jogszabály, amelyre hivatkozva a kormánybiztos megbüntette az MPP-t, nem írhatja felül az 1994/75-ös törvényt, amelyben nincs megkötés a más államok himnuszának eléneklése kapcsán, csupán azt írja elő, hogy hivatalos ünnepeken mi az eljárás. Így egyértelműen kijelenthető:

a magyar himnusz bárhol, bármikor elénekelhető,

Hirdetés

ám hivatalos alkalmakkor kötelező módon fel kell csendülnie a román himnusznak is – összegzett az MPP elnöke.

Harmadsorban az ítélet kimondja azt is, hogy

jogi személy nem énekelhet himnuszt, így nem is bírságolható ezért,

csak akkor szabható ki büntetés, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit, ha rendbontás történik, de semmi ilyesmiről nem volt szó. Ezek függvényében a prefektúra által kirótt 5000 lejes pénzbírságot a bíróság érvénytelenítette, a kormányhivatalnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen.

(fotó: MTI/Henning János)

Hirdetés