Ahol nincs május

A 2008 óta regnáló polgármesternek minden bizonnyal rendkívül tetszik a hasonlat, és magasról tesz arra, hogy Szent Lászlót városalapítóként tisztelik „uradalmában", és messze nem agresszorként vonult be Várad történelmébe, mint ahogyan a liberális politikus állítja be királyunkat, valamiféle „megcáfolhatatlan realitásokra" hivatkozva.
Hirdetés

„Az élharcos szerepet most – a rengeteg kihívó miatt minden bizonnyal rövid ideig – Ilie Bolojan vette át. Nagyvárad polgármestere szerint ugyanis legalább akkora képtelenség Szent László-szobrot állítani a partiumi város főterén, mint hogyha Napóleon kapna emlékművet a londoni Trafalgar téren a francia hódító flottáját legyőző, az 1805-ös Trafalgar-foki tengeri csatában életét vesztő Lord Horatio Nelson szobra mellett.

A 2008 óta regnáló polgármesternek minden bizonnyal rendkívül tetszik a hasonlat, és magasról tesz arra, hogy Szent Lászlót városalapítóként tisztelik »uradalmában«, és messze nem agresszorként vonult be Várad történelmébe, mint ahogyan a liberális politikus állítja be királyunkat, valamiféle »megcáfolhatatlan realitásokra« hivatkozva.

A történelemtagadásra és -hamisításra épülő retorika egyik csúcsterméke hagyta el Bolojan száját, aki a kisebbség jelképeinek újbóli meggyalázása révén erősíti véreiben az igen rövid múltra visszatekintő, de instant felsőbbrendűség-érzetet sugárzó nemzeti öntudatot.”

Hirdetés