Utcatábla-ügy: bojkottálja az RMDSZ a vásárhelyi városi tanács üléseit

Mindaddig, amíg nem rendeződik a kétnyelvű utcatáblák ügye, amelyek miatt már horribilis bírságot is kilátásba helyezett a város helyi rendőrségének fura ura.
Hirdetés

Bojkottálja az RMDSZ a marosvásárhelyi közgyűlés üléseit mindaddig, amíg nem rendeződik a magyar közösség számára megnyugtatóan a kétnyelvű utcatáblák ügye. Ezt Peti András alpolgármester, valamint Karácsony Erdei Etel és Soós Zoltán városi tanácsosok jelentették be kedden.

Peti András elmondta a kétnyelvű táblák történetét: 2001. február 21-től kezdődően megvan a hivatalos keret, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák Marosvásárhelyen törvényesen a helyükre kerüljenek. Az azóta eltelt időszakban, két mandátumon, azaz nyolc éven keresztül a városi tanácsban az RMDSZ többségben volt, és két RMDSZ-es alpolgármestere volt a városnak, mondta, és sajnálatosnak nevezte, hogy „14 év távlatából azzal kellett szembesülni, hogy sajátos módon értelmezett kétnyelvű táblák kerültek ki, amelyek hiányosak, és nem tartották tiszteletben a tanácsi határozat által megfogalmazott alapelveket”. Elmondta, hogy két éve, mióta az RMDSZ-frakció vezetőjévé és alpolgármesternek választották, nem telt el olyan nap, hogy ne gondolkozott volna a megoldáson. Erre emlékeztette nap mint nap az a több mint 15 ezer aláírás, amelyben a magyar közösség megfogalmazta ezirányú igényét.

„Számunkra a 2014. május 29-én elfogadott utcanévadás előzte meg ennek a folyamatnak a végrehajtását, amikor egy civil szervezet kezdeményezésére a Hargita utca nevét dr. Kozma Bélára változtatták, hisz neki köszönhető a Bolyai iskola elnevezése, a Bolyai park és a Bolyaiak szobra. Ezek után kapták vissza eredeti nevüket azok az utcák, amelyeket valamikor lefordítottak románra: Liszt Ferenc, Kinizsi Pál, Dózsa György utca, a Mátyás király tér, majd később a Varga Katalin utca, illetve július-augusztus folyamán még öt irányjelző tábla öt román és öt magyar személyiségről. A folyamat leállt, az emberek, akik kitették ezeket a táblákat, így adtak hangot türelmetlenségüknek, fel akarták hívni az önkormányzat figyelmét, hogy 14 év óta nem hajtja végre a tanácsi határozatot. A tanács a költségvetésben a tavaly és az idén elkülönítette a szükséges összeget erre, elkészítették a közbeszerzési dokumentációt és pár napja beindult az eljárás”.

Karácsony Erdei Etel városi tanácsos arról beszélt, hogy a helyi rendőrség magatartása jogtalan és eltúlzott volt a magánházakra kitett utcanévtáblák ügyében, a civil szervezetekkel, magánemberekkel szembeni magatartása ugyancsak túlzott arroganciára vall. Az utcanévtáblák reklámtáblának minősítését és a bünetéseket is túlzottnak tartja.

Peti András alpolgármester végül bejelentette, az RMDSZ-frakció döntött, a csütörtöki tanácsüléstől kezdve meghatározatlan ideig bojkottálni fogják a városi tanács üléseit mindaddig, amíg elfogadható és végleges megoldást nem kínál az önkormányzat a kétnyelvű utcanévtáblák kérdésében.
 

Hirdetés