DNA: havi tízezer euróval vesztegették meg Rádulyt

Jókora bűnlajstromot állított össze a korrupcióellenes ügyészség.
Hirdetés

Havi tízezer euró kenőpénzt kapott Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester egy parkolási cégtől annak fejében, hogy az önkormányzat neki ítélte oda a város parkolóinak üzemeltetését – állítják az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei. A DNA többek között a városházán, Ráduly illetve Szőke Domokos alpolgármester otthonában, illetve több cég székhelyén tartott házkutatást.

A DNA szerint a kenőpénz fejében a City Parking a parkolóhelyek üzemeltetése mellett a tilosban parkoló autósok megbírságolására is felhatalmazást kapott.

Rádulyt emellett azzal gyanúsítják, hogy 200 ezer eurót kapott az egyik barkácsáruház megépítésének engedélyezéséért.

Az is fölmerült, hogy jogtalanul juttatott lakáshoz egy, az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített ingatlanban egy Hargita megyei tanácsost.

És még nincs vége: a DNA szerint 5000 eurót kapott a Vodafone-tól annak fejében, hogy az önkormányzat szerződést kössön a mobilszolgáltatóval.

Meggyanúsította a korrupcióellenes ügyészség Antal Attila alpolgármestert is. Őt azzal gyanúsítják, hogy a pályázatelbíráló bizottság elnökeként személyes haszon fejében – saját házán végzett felújítási munkálatokért – ítélte oda egy építési cégnek két csíkszeredai iskola felújítási munkálatainak elvégzését.

Hirdetés

Gyanúba keveredett Szőke Domokos alpolgármester is, aki a DNA szerint egy bukaresti céget részesített előnyben egy park kialakítási munkálatairól szóló pályázat során, majd a munka elvégeztével az önkormányzat akkora összeget fizetett ki, mintha a valósnál százszor nagyobb területről lett volna szó. A munkálatok értékét 1,3 millió lejre becsülték. A DNA úgy véli, a város és a környezetvédelmi tárca költségvetését 188 ezer lejjel károsították meg.

A DNA szerint 2007 és 2015 között elkövetett korrupciós bűncselekményeket vizsgálnak, és Hargita, Maros és Ilfov megyei helyszíneken is házkutatásokat tartanak.

A Székelyhon.ro portál közlése szerint a vizsgálatokat nem a DNA területileg illetékes marosvásárhelyi részlegének az ügyészei, hanem Bukarestből érkezett ügyészek irányítják. Ráduly Róbertet a déli órákban bekísérték a városházára. A polgármester kijelentette: „soha nem vettem el senkitől semmit!”

Hirdetés