Saját nyugdíjuk emelését kezdeményezték a honatyák

Az RMDSZ 14 parlamenti képviselője is aláírta ma azt a törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tenné nyugdíjuk növelését.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által megszövegezett javaslatot összesen 225 honatya írta alá, köztük az RMDSZ 14 képviselője is. A kezdeményezés lényege, hogy majdani nyugdíj összegét úgy állapítanák meg, hogy a bruttó havi fizetés 0,55 százalékát megszoroznák a letöltött mandátumhónapok számával. 

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egy mandátummal rendelkező honatyák 1200 lejjel kapnának többet mint azelőtt. Két mandátum 2400 lejt, míg három 4000 lejt ér. 

A PSD-s honatyák több érvet is felsorakoztattak annak alátámasztására, hogy miért szükséges a törvénymódosító javaslatot elfogadni. Egyrészt a mandátumot nyert képviselőknek és a szenátoroknak joguk van a „természetes és méltányos” jövedelmezéshez. Szerintük azzal, hogy megemelnék a nyugdíjukat, javítanák a parlament minőségét,

növelnék a politikusi pálya vonzerejét.

Fontosnak tartják, hogy a román parlament nyugdíj- és illetményrendszere felzárkózzon az uniós tagállamokéhoz, ugyanakkor elérje a bírák és ügyészek nyugdíját. 

Az is egy érv, hogy ezáltal megszüntetik a honatyákat érintő negatív diszkriminációt más állami alkalmazottakkal (például a diplomáciai személyzettel) szemben, akik visszakapták a 2010-ben a gazdasági válság miatt megvont különleges nyugdíjukat. Természetesen arra a

felelősségteljes munkára is hivatkoznak, amely a parlamentben zajlik,

Hirdetés

és amely miatt nem vállalkozhatnak, de nem is vezethetnek más hivatalt. Az RMDSZ részéről Biró Rozália, Pataki Csaba, Végh Sándor szenátor és Antal István, Bónis István, Cseke Attila Zoltán, Erdei Dolóczki István, Fejér László-Ödön, Kelemen Atilla, Kereskényi Gábor, Márton Árpád, Máté András Levente, Moldován József és Seres Dénes képviselő látta el kézjegyével a javaslatot.

 

Hirdetés