A legújabb regisztrációs adót is elkaszálták

Mivel ez is diszkriminatív. A kormány most megint gondolkodhat egy újabb, a használt gépkocsik vásárlóit sújtó sarcon.
Hirdetés

Diszkriminatív az újabban bélyegilleték nevet viselő gépkocsi-regisztrációs adó, ugyanis elbátortalanítja a romániai lakosságot attól, hogy külföldről használt autót vásároljon, mivel egyes, az országban már korábban forgalomba jegyzett járművek adómentességet élveznek – döntött kedden az Európai Bíróság. Mint a luxembourgi testület is emlékeztet, az ország európai uniós csatlakozása, azaz 2007. január elseje és 2013. január elseje között regisztrált használt autók esetében nem kell regadót fizetni.

Az európai bíróság most a Manea-ügyben mondott ítéletet, miután a brassói táblabíróság Luxembourghoz fordult a témában. Mihai Manea azért fordult a román igazságszolgáltatáshoz, mivel környezetvédelmi bélyegilletéket kellett volna fizetnie egy Spanyolországból behozott használt gépkocsi után.

Mint ismeretes, 2007 és 2013 között a kormány számos alkalommal volt kénytelen módosítani a regadót, amit egyébként azért vetettek ki, hogy Románia ne váljon az EU autótemetőjévé. Voltak olyan alkalmak is, amikor az államkasszából visszafizették a korábban illetékként begyűjtött összegeket. 2013-ban pedig arról döntöttek, hogy nem kell bélyegilletéket fizetni azokra az autókra, amelyekre 2007 után már egy ízben kifizették ennek éppen érvényes megfelelőjét.

A cél az volt, hogy termék után ne kelljen kétszer adózni. Azonban az intézkedés nem volt korrekt az állam részéről, mondja Maciej Szpunar, az Európai Bíróság főtanácsnoka, mivel nem minden, a román autópiacon értékesített gépkocsira vonatkozik az új környezetvédelmi illeték.

Hirdetés

Mint fogalmazott, adókedvezményben részesül a vásárló, miközben az eladó visszakapja a korábban illegálisan behajtott regadót – szerinte ez a mechanizmus nem biztosítja az új illeték semlegességét. Az Európai Bíróság szerint tehát az adómentesség révén előnybe kerülnek a használtautó-eladások, miközben hátrányosan megkülönböztetik a hasonló, ám külföldről most behozott gépkocsik értékesítését, ezt pedig tiltja az EU-s törvénykezés.

Kép: www.avocatrecuperaretaxaauto.com

Hirdetés