Mától versenyeznek a gitárok a Székelyföldön

Szinte kétszerannyian jöttek idén a Terra Siculorum gitárfesztivál versenyprogramjára, mint tavaly. Öt kategória, 80 fellépő, ingyen koncert a neten.
Hirdetés

Négy székelyföldi településen zajlik a 8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál, amelynek szerdán kezdődött versenyprogramjában öt kategóriában mérik össze a tudásukat a zenészek.

A Székelyudvarhelyről indult és 2012 óta immár négy városra – Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és  Sepsiszentgyörgy – kiterjedő fesztiválra idén három földrész kilenc országából érkeztek a klasszikus gitár művészei. 
 
A hétfőn kezdődött, a Harmonia Cordis Egyesület által szervezett rendezvényen az egyetemisták és középiskolások mesterkurzuson tanulhatnak neves művészektől. Az internetkapcsolat pedig bárki számára elérhetővé teszi a településeken zajló esti koncerteket, az egyesület honlapján élőben követhetők a hangversenyek
 
A meghívottak között van Csáki András, Pavlovits Dávid gitárművész, a Salzburgban élő Paulikovics Pál gitárművész és Girán Péter, a Virtuózok című tehetségkutató műsor döntőse.
 
A szombatig tartó rendezvény központi helyszínén, Székelyudvarhelyen szerda délelőtt kezdődik a fesztivál versenyprogramja, amelynek győztesét 80 indulóból választja ki a Stefan Trifan vezette nemzetközi zsűri. A versenyzők öt kategóriában mérik össze tudásukat. Tavaly egy 21 éves amerikai gitáros nyerte meg a verseny fődíját, aki idén meghívottként lép fel a fesztiválon.
 
Beke István Ferenc főszervező szerint a verseny egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy igyekeznek azt minél átláthatóbbá tenni, például azzal, hogy az elmúlt három évben már a versenyzők pontszámait is közzé teszik az interneten. Mindezeknek köszönhetően az idén szinte megduplázódott az indulók száma tavalyhoz képest.
 
Fotó: Harmonia Cordis Facebook-oldala
 

Hirdetés