Küzdenek a kovásznai szívkórház kényszerkeresztelője ellen

A megyei önkormányzat is megpróbálja megakadályozni, hogy egy – orvosi vélemény szerint - sarlatán nevét viselje az intézmény.
Hirdetés

A kovásznai szívkórház eredeti nevének megtartását kéri a Kovászna Megyei Tanács
Az önkormányzat levélben fordult az Egészségügyi Minisztérium illetékeseihez. A szaktárca a Iustinian Teculescu Kulturális-Keresztyén Egyesület kérésére Dr. Teculescu-Benedek névre keresztelte az intézményt. Tamás Sándor, a megyei közgyűlés elnöke szerint ez elfogadhatatlan, mivel a szívkórház a nevét alapítójáról, Benedek Géza kardiológus főorvosról kapta, az új „névadó” viszont sosem dolgozott a kórházban. A megyei tanács és a kórház orvosi kara ezért azt tartja helyesnek, hogy az intézmény megőrizze az eredeti nevét, ezt az álláspontjukat jelezték a szaktárcának is. A Kovásznán működő Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórházban évi 16 ezer beteget látnak el.

Egyébként kiderült, hogy a kórházat nem a névmódosítást kezdeményező egyesület nevét adó magyarellenes ortodox püspökről, hanem egy orvosról, Nicolae Teculescuról neveztették el.

Dr. Nicolae Teculescuról (1921–1972) a Ioan Lăcătușu által szerkesztett, Kovászna város személyiségei, tisztelet az ősöknek című kötet tesz említést. A Kovásznán született balneológus orvos 1952- től tevékenykedett a városi kórházban, a balneológiai részleg felszámolása után Szaláncfürdőn (Slănic-Moldova) folytatta pályafutását, a szívkórház 1960-ban történt megalapításakor már nem dolgozott Kovásznán.

A névmódosítást ellenzők úgy tudják, hogy a balneológiai részleget, ahol Teculescu tevékenykedett, éppen a szívkórházat alapító  dr. Benedek Géza főorvos szüntette be azzal az indokkal, hogy ott a szakmaiság mellőzésével zajlott a gyógyítás.

Dr. Benedek Csaba, a szívkórház belgyógyász szakorvosa a Székely Hírmondó pénteki számában egyenesen sarlatánnak nevezi Teculescut, aki szerinte az orvostudományban meg nem engedett kezeléseket hajtott végre.
 

Hirdetés