Szilágyi: a restitúció ügye politikai ügy

A nemzetközi szervezetekhez fordul az Erdélyi Magyar Néppárt a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok ügyében.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) botrányosnak tartja, hogy Romániában 25 év sem volt elegendő a kommunista diktatúra idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatására, és ezért arra készül, hogy tájékoztassa a nemzetközi szervezeteket a romániai restitúció állásáról.Erről Szilágyi Zsolt, a párt elnöke beszélt egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. Szilágyi Zsolt elmondta, a kommunista állam mintegy

2140 ingatlant vett el a történelmi magyar egyházaktól, ezeknek kevesebb mint a felét adták vissza.

Az elnök üdvözölte, hogy az Egyesült Államoknak a zsidó vagyon visszaszolgáltatását vizsgáló különmegbízottja továbbra is érdeklődést mutat a téma iránt.

„Nem akarjuk magukra hagyni a volt tulajdonosokat, hiszen ez nemcsak jogi, hanem politikai ügy is” – jelentette ki Szilágyi Zsolt. Úgy vélte, a restitúció állása azt jelzi, hogy az egymást követő román kormányokban nem volt meg a politikai akarat a visszaszolgáltatásra, rendre arra törekedtek, hogy elkerüljék az államosított ingatlanok visszajuttatását az egykori tulajdonosoknak.

Szilágyi Zsolt bejelentette, csütörtökön az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökségének együttes ülésén vizsgálták meg az elnökké választása óta eltelt tízhetes időszak eseményeit. Megállapították, hogy

az ütemtervnek megfelelően zajlik a helyi és területi szervezetekben a tisztújítás, ami április végéig be is fejeződik.

Hirdetés

A pártelnök üdvözölte az erdélyi magyar pártok marosvásárhelyi szervezeteinek a megállapodását, amelyben vállalták, hogy közös előválasztáson választják ki azt a jelöltet, aki 2016-ban az egész magyarság képviseletében száll versenybe a polgármesteri székért. Bejelentette, az EMNP-nek saját jelöltje lesz az előválasztáson, akit az elkövetkező napokban neveznek meg. Az EMNP elnöke bejelentette, pártja is csatlakozik az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) adománygyűjtéséhez, amellyel a nehéz helyzetbe jutott kárpátaljai magyarságot próbálják megsegíteni.

Fotónkon a nagyváradi volt pénzügy-igazgatóság romos épülete 

Hirdetés