Viselheti Váradon Szent László nevét híd. De kevés benne a köszönet

Enyhén sérül az arányosság elve: a magyarok aránya 25 százalék, a hidak viszont 5:1 arányban viselnek majd román nevet.
Hirdetés

Az illetékes megyei bizottság, valamint a Bihar megyei prefektúra jóváhagyására vár az a tervezet, amely alapján a nagyváradi önkormányzat hivatalosan is eleget tenne nemrég bejelentett ígéretének, és a városalapító Szent László királyról nevezné el a főtéri hidat.

A megyei illetékesekhez véleményezésre elküldött projekt azonban a megyeszékhely többi átkelőjének az átnevezésére vonatkozik. Míg a Decebal (a városnegyed alapján), a Dacia (a korábbi szálloda neve alapján) vagy a Densuşianu (az utca alapján) nevek még jelenleg is használatban vannak, addig az Őssi negyedben lévő új építésű hidat I. Károly királyról, míg a Szilvásban épülő új átkelőt Constantin Prezan marsallról neveznék el.

Bár ez utóbbi név nem sokat mond a váradiaknak, Fleisz János helytörténész rámutatott, hogy az első világháború időszakában Averescu mellett Prezan volt a másik jelentős parancsnok. Elsősorban a moldvai harcokban vállalt szerepet, de távolról irányította az erdélyi eseményeket és Budapest elfoglalását is.
 

Hirdetés