„Politikai önvédelemre” készül az EMNT és az SZNT

Közösen küzdenek az autonómiáért és védik a magyar közösséget a román hatóságoktól.
Hirdetés

Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – jelentették be hétfőn közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon a két szervezet vezetői.

Tőkés László EMNT-elnök úgy vélte, a két tanács stratégiai szövetsége a romániai magyarság többszintű autonómiája integrált rendszerének a kialakítását szolgálja. Kijelentette, a politikai önvédelemre azért van szükség, mert

az erdélyi magyar közösséget fenyegetik a román állam hatóságai.

„Azzal, hogy a belügyminisztérium kriminalizálja az autonómiatörekvéseket és a regionalizáció tervét, vészesen közel kerül ahhoz, hogy már-már terrorizmussal vádolják mindazokat, akik a lehető legdemokratikusabb eszközökkel próbálják megvalósítani az autonómiát. Hogy mindennek gátat szabjunk, közösen vállalkozunk a politikai önvédelemre” – mondta Tőkés.

Tőkés arról is beszámolt, hogy a közelmúltban találkozót kért Klaus Johannis román államfőtől, aki udvariasan visszautasította, ám a közeljövőben az EMNT küldöttsége találkozik az államelnöki hivatal képviselőjével. „Johannis elnök úr maga is egy kisebbségi nemzet tagja, mégis úgy tűnik, nem támogatja az autonómia ügyét. Ugyanakkor minden lehetőséget ki kell használnunk, hogy jogos követeléseinket a legfelsőbb szinteken is képviselni tudjuk, így a nemzetközi fórumokon – személyesen az Európai Unió Régiók Bizottságában is – képviselni fogjuk jogos követeléseink ügyét” – mondta Tőkés László.

Izsák Balázs szerint Európában példátlan, hogy

egy ország hatóságai bűnügyi jelenségnek tekintsék

egy közösség arra irányuló törekvését, hogy törvénytervezetet terjesszen be a román parlament elé.

Hirdetés

„A kormány, a belügyminisztérium árt Románia tekintélyének. Tőkés László és jómagam Románia tekintélyét próbáljuk megvédeni. A demokrácia és a demokratikus törekvések rendőri eszközökkel nem állíthatók meg. Ennek a legnagyobb történelmi tanulságát éppen itt Romániában tapasztalhattuk meg, hiszen erről szólt 1989 decembere. A demokrácia elmélyítése, a szabadságjogok kiterjesztése nem tartozik a bűnüldöző szervekre” – jelentette ki az SZNT elnöke.

Hozzátette, maga is a sajtóból értesült arról, hogy bűnügyi vizsgálat folyik ellene a 2014. március 10-i marosvásárhelyi autonómiapárti demonstráció miatt. Kézdivásárhelyi fiatalokat hallgatott ki a rendőrség az ügy kapcsán, őt magát azonban még nem idézték be a hatóságok. Izsák Balázs kijelentette, nincs félnivalója, az autonómiaküzdelmet nem lehet fenyegetéssel leállítani.

A két vezető bejelentette, június 3-ára összehívják Marosvásárhelyre az EMNT és az SZNT együttes ülését.

(fotó: archív)

Hirdetés