Tüntettek az ellen, hogy Dan Şova megúszta

Mintegy 200 ember gyűlt össze a fővárosban az Egyetem téren, hogy tiltakozzon a szenátus mai döntése ellen, amellyel nem adta ki Dan Şovát a DNA-nak.
Hirdetés

Egyes beszámolók szerint 100, mások szerint 200 ember tiltakozott szerda este a bukaresti Egyetem téren az ellen, hogy bár az ülésen jelenlévő szenátorok többsége megszavazta szociáldemokrata kollégájuk, Dan Şova mentelmi jogának megvonását, az mégsem történt meg.

Dan Şova ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szeretne bűnvádi eljárást indítani és vizsgálati fogságba helyezni, ez viszont csak az összes szenátor egyszerű többségének támogatásával, vagyis legalább 85 igen szavazattal lehetséges. Ma délben viszont csak 79 szenátor járult hozzá ehhez, 67-en ellenezték, öt voksot pedig érvénytelenítettek. 
 
Biztos ami biztos alapon az ülés előtt Şovát megkente mirhával egy idősebb hölgykollégája. A szavazás után Şova azt mondta, felfüggeszti magát minden pártfunkciójából.
 
A tüntetők ma este Le a hazug Pontával!, Dan majd megkapja, Mentelmi jog nélkül, Jöjjön a DNA, vigye el Şovát és Vosganiant, Igazságot akarunk feliratú táblákkal tiltakoztak a szavazás következménye ellen. Volt, aki előrehozott választást követelt, vagy azt hirdette, nem ezért voksoltunk annyian november 16-án (az elnökválasztás második fordulójában).
 
A szavazás után Klaus Johannis államfő is bírálta annak végeredményét, ismét hangsúlyozta, senki se állhat a törvények felett. Aggodalmát fejezte ki a holland és az amerikai nagykövetség is, nyilatkozatuk szerint nem szabad visszaélni a mentelmi joggal.
 
A honatyák mentelmi joga ellen további tüntetéseket hirdettek meg péntekre Kolozsváron (eddig több mint kétezer ember jelentkezett be), Bukarestben, Jászvásáron, Temesváron, Nagyszebenben, Konstancán, Bákóban, Nagyváradon, Brassóban. A mentelmi jogot csak a politikai nyilatkozatokra korlátoznák – áll a tiltakozó felhívásokban.
 
A korrupcióellenes ügyészek azoknak a szerződéseknek ügyében vizsgálnák Dan Şovát, amelyeket az ő ügyvédi irodája kötött a Turceni és Rovinari energetikai központokkal, és amelyek 3,5 millió lejes kárt okoztak az állami vállalatoknak.
 

Hirdetés