Korodi az erdőtörvényről: hibásak az államfői hivatal kifogásai

A volt környezetvédelmi miniszter megtartaná például a piaci részesedések korlátozását.
Hirdetés

Nem ért egyet Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei képviselője, korábbi környezetvédelmi miniszter az államelnöki hivatal által az erdészeti kerettörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott aggályokkal. Szerinte két sarkalatos kérdésben továbbra is fenn kell tartani a szövetség által szorgalmazott intézkedéseket, amelyek hosszú távon elősegítenék az erdőgazdálkodást és a romániai erdőalap törvényes használatát.

A volt tárcavezető szerint módosítás nélkül a törvényben kellene maradnia egyrészt annak az előírásnak, amely azt szabályozza, hogy egy gazdasági csoport piaci részesedése egy bizonyos fafajtában maximálisan 30 százalék lehet, másrészt pedig az erdőhasználati kérdéseket tisztázó szabályokhoz sem szabadna nyúlni. A piaci részesedést illetően Korodi úgy véli, amennyiben a harmincszázalékos arányt megőrzik, nagyobb esélyt teremtenek arra, hogy rendet lehessen tartani az erdészet, erdőgazdálkodás és fafeldolgozás területén. A államfői hivatal szerint egy ilyen korlátozás negatívan befolyásolja a gazdaságot, illetve hátrányos megkülönböztetést hozna magával bizonyos piaci szereplőkkel szemben.

Ami a tulajdonosok erdőhasználatára vonatkozó, az államelnöki hivatal által szintén kifogásolt előírásokat illeti, Korodi rámutatott: „Jelenleg fél¬millió hektár erdő van Romániában, amelyet nem őriznek, erre a legjobb megoldás az lenne, ha törvény kötelezné a kis erdőtulajdonosokat arra, hogy üzemterveztetés nélkül is őrizzék erdőiket.” Jelenleg csak együtt lehetséges, amit a költségek és az aprózottság miatt nem vállalnak a kistulajdonosok – tette hozzá.
 

Hirdetés