A katolikus ingatlanokra is szemet vetett a román állam?

Durva: a korrupcióellenes ügyészség a katolikus egyház restitúciós ügyeit vizsgálja. Kísért a Mikó-kollégium szelleme.
Hirdetés

A római katolikus egyház által visszakapott ingatlanok visszaszolgáltatási eljárásait vizsgálja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a Vocea Transilvaniei hírportál szerint. Az ügyben eljáró gyulafehérvári DNA több erdélyi és partiumi megyében is vizsgálja a visszaszolgáltatásokat.

A portál a szatmári visszaszolgáltatási ügyek kapcsán azt írja: a DNA a szatmárnémeti, a hadadi és az aranyosmeggyesi önkormányzattól kérte ki az 1995 és 2013 közötti visszaszolgáltatási okmányokat.

Szatmárnémetiben többek között a Hám János Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, és számos más ingatlan érintett.

Az ügy azért lehet veszélyes, mert a közelmúltban született precedens arra, hogy

bírósági döntéssel, a bizonyítékok ellenére visszaállamosítottak egy, az egyháznak már jogerősen visszaszolgáltatott iskolát.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumról van szó, amelyet a református egyház visszakapott, azonban egy feljelentés nyomán a bíróság úgy ítélt, hogy a reformátusok által építtetett ingatlan az államot illeti. Az eset óriási felháborodást váltott ki.

Hirdetés

Mint ismeretes, az erdélyi és partiumi történelmi egyházak a kommunista román hatalom által 1945 után elkobzott, de jogszerűen őket megillető ingatlanainak mindmáig csak töredékét kapták vissza.

Egyes szélsőséges román politikai körök a már visszaszolgáltatott ingatlanok kapcsán

a történelmi tények elferdítésével, a valóságnak meg nem felelő információk adagolásával

azt próbálják meg elhitetni a román közvéleménnyel, hogy a magyar egyházak jogtalanul kapták vissza azokat az ingatlanokat, amelyeket akár évszázadokkal ezelőtt ők maguk építettek, de az államosítás során elrabolták tőlük.
 

Hirdetés